Naslovna Izdvajamo NOVI HAOS U NAJAVI: Indija potvrdila! SUKOB na granici sa Kinom

NOVI HAOS U NAJAVI: Indija potvrdila! SUKOB na granici sa Kinom

0

Indija je potvrdila danas da su se njene snage sukobile sa kineskim trupama u spornoj oblasti duž granice, što je prvi takav incident u više od godinu dana. Indijski ministar odbrane Rajnat Sing saopštio je danas u parlamentu da nijedan indijski vojnik nije ozbiljno povrijeđen u sukobu i da je incident „prebačen na diplomatski nivo”.

On je kazao da su se vojnici Kineske narodne armije vratili na svoje položaje zbog blagovremene intervencije indijskih vojnih komandanata.

Navedeno je da su indijske trupe spriječile kineske vojnike da uđu na teritoriju Indije u sektoru Tavang u državi Arunačal Pradeš, 9. decembra, tokom graničnog sukoba koja je doveo do povrjeđivanja na obe strane.

– Obije strane su odmah povučene iz tog područja – saopštila je indijska vojska. Dodaje se da su komandanti dvije strane održali sastanak odmah posle incidenta „da bi se povratilo mirno stanje”.

Indija i Kina dijele spornu de fakto granicu dugu 3.800 kilometara, poznatu kao Linija stvarne kontrole, koja se pomjera zbog rijeka, jezera i snijega.

U junu 2020. godine, 20 indijskih vojnika ubijeno je duž sporne granice u sukobu sa kineskim vojnicima koji su koristili palice, kamenje i pesnice, a Kina je tada izgubila četiri vojnika. Kina i Indija su 1962. godine vodile rat oko granice, a Linija stvarne kontrole razdvaja teritorije od Ladaka na zapadu do istočne indijske države Arunačal Pradeš, na  koju Kina polaže pravo, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: