Naslovna Politika Novi izborni zakon do sredine juna: Da li je Čovićev rok suviše...

Novi izborni zakon do sredine juna: Da li je Čovićev rok suviše optimističan

Lider HDZ BiH Dragan Čović smatra da bi BiH mogla da dobije novi Izborni zakon do sredine juna ove godine i taj rok je, kako kaže on, za njega konačan.

Njegov optimističan stav, međutim, ne dijele drugi političari.

– Trebamo napraviti reforme da ne bi govorili o razlazu u BiH. Prvo se moramo dogovoriti o Izbornom zakonu, kako osigurati legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda u BiH. Svi oni koji spekulišu kako je to podjela države ako se traži legitimno predstavljanje – i to su inicijative za promjenu Ustava. Da li će do njih doći, dobili su odgovor nekih strana da ovdje ide mirni razlaz. Učiniću sve da hrvatski narod bude jednakopravan na cijeloj BiH i da ga predstavljaju legitimni predstavnici. Izborni zakon je mali korak, to je minimum minimuma. Izborni zakon se lako mijenja natpolovičnom većinom u dva doma. Rok je što se mene tiče konačan, 17. juni – poručio je Čović u petak.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać, ne vjeruje da će taj rok biti ispoštovan.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Interresorna radna grupa bi trebala dobiti verifikaciju do kraja ovog mjeseca u oba doma. Nadam se da ćemo imati konkretne prijedloge na stolu, jer bez konkretnih prijedloga nema ni mogućnosti da se uopšte priča o izmjenama Izbornog zakona. Politički dogovor je, prije svega, preduslov i brzine, ali i uopšte usvajanja Izbornog zakona – kaže Bursaćeva.

I lider PDP i poslanik u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, nije optimističan.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ističe da smo puno puta čuli sličnih optimističnih najava, a vrlo malo ili skoro nikakvih realizacija.

– Izborni zakon je vrhunski prioritet ove zemlje ako hoćemo da imamo fer i poštene izbore kao ključni preduslov da dobijemo odgovornu vlast, izabranu stvarnom voljom građana, a ne prekrajanjem i manipulacijom od strane brojača i izbornih prevaranata – upozorava Borenović.

Dodaje da vladajuće stranke ne žele poštene izbore, već da se zadrži ovakvo stanje.

– I zato nisam siguran da bilo šta najavljeno s njihove strane može biti urađeno na dobrobit ljudi, osim možda nekih klasičnih kozmetičkih izmjena, koje bi se predstavile kao veliki uspjeh – navodi Borenović.

 

(Srpska Info)