Naslovna Najnovije Novi otkazi radnicima: Ko gasi Željeznice Srpske?

Novi otkazi radnicima: Ko gasi Željeznice Srpske?

Prethodnim dogovorom i ugovorom koji je potpisala Vlada Republike Srpske, definisano je da broj radnika Željeznica Republike Srpske na kraju procesa restrukturisanja bude smanjen na nešto više od 2 hiljade. Iz sindikata međutim tvrde da je nakon toga i bez znanja radnika, predloženo da broj zaposlenih bude dodatno smanjen – drastično više u odnosu na brojku koja je ranije planirana.

Кonačan broj radnika Željeznica Republike Srpske, prema ranijem dogovoru, treba da bude sveden na 2095. Međutim, kako tvrde iz sindikata, nedavno su došli do dokumenata u kojima je konsultant u procesu restrukturisanja predložio da broj radnika umjesto na 2095 bude smanjen na 1655.

To je sve dio procesa organizovanja preduzeća kao holding, kažu u sindikatu,  zbog čega strahuju da bi pored drastično većeg smanjenja broja radnika, moglo doći i do uništavanja određenih segmenata ovog javnog preduzeća kao što su radionice.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza odgovaraju da u radnom materijalu konsultant jeste predložio manji broj zaposlenih od prethodno definisanog  u ugovoru o restrukturisanju Željeznica. Međutim, kako navode iz resornog ministarstva, konsultant tada nije bio uzeo u obzir tehnološki nivo i strukturu zaposlenih, što je od njega naknadno zatraženo.

Na osnovu stava i odluke Tima za restrukturisanje Željeznica Republike Srpske, u koji su uključeni i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS, konsultant je dobio zadatak da uzme u obzir sve relevantne činjenice, te da planira 2098 radnika, kako i stoji u ugovoru o restrukturisanju,  u sva četiri buduća organizaciona dijela preduzeća.

Кroz proces restrukturisanja Željeznice će biti transformisane u holding sa tri zavisna preduzeća: za infrastrukturu, transport roba i prevoz putnika. Pored zaposlenih, koji strahuju za svoja radna mjesta, reagovali su i mali akcionari koji kažu da su opljačkani jer je cijena akcija smanjena sa 2800 maraka na jednu konvertibilnu marku, zbog čega su najavili tužbe.

(BN)