Naslovna Najnovije Novi slučajevi dezerterstva među Ukrajincima: Žale se na zdravlje i loše oružje

Novi slučajevi dezerterstva među Ukrajincima: Žale se na zdravlje i loše oružje

0

Obuka je trajala dvije nedjelje, ništa nismo naučili – sve što smo htjeli da saznamo morali smo da učimo sami preko interneta, rekao je jedan od vojnika.

Ukrajinski vojnici stacionirani u regionu Bahmuta upozorili su predsjednika Vladimira Zelenskog da je situacija u vojsci toliko loša da je nemoguće nastaviti sa borbom.
Žalili su se na neispravnu vojnu tehniku, hroničan umor i činjenicu da 70 odsto vojnika ima problema sa zdravljem.
„Poštovani predsjedniče Ukrajine, gospodine Zelenski! Mi, vojnici 60. brigade 96. bataljona treće čete, nismo u mogućnosti da nastavimo da ispunjavamo borbene zadatke iz nekoliko razloga. Prvo, oprema je u nezadovoljavajućem stanju. Drugo, mitraljezi PK su neispravni. Treće, baterije ne rade. Zdravstveno stanje 70 odsto vojnika je nezadovoljavajuće. Mnogo puta smo prijavili svoje probleme, ali nije odgovorio. Obećavali su da će ispuniti zahtjeve, ali to se nije desilo“, rekao je jedan od vojnika u video obraćanju koje se pojavilo na društvenim mrežama.

On se požalio i na nezadovoljavajući kvalitet vojne obuke, potvrđujući tako prethodne izjave ukrajinskih vojnika koje su zarobile ruske snage. Ruski mediji prenijeli su i da je više od 100 ukrajinskih vojnika izvršilo samoubistvo, ne bi li se „spasilo“ od odlaska na front, jer su znali da nisu adekvatno pripremljeni, te da ih smrt neće zaobići.
„Obuka je trajala 14 dana. Ništa nas nisu naučili, pokazali su nam tri dugmeta i rekli: ‘Hajde, borite se! A ako vam nešto nije jasno, pročitajte na internetu'“, objasnio je vojnik u videu, dodajući i da borce niko nije sačekao na frontu po završetku obuke.
Prema njegovim riječima, komandanti su se pojavili tek 1. januara, kada su putem video veze upitali vojnike da li ima nekog među njima ko odbija da ratuje. Kada su vojnici počeli da se žale na loše uslove, te da nabrajaju šta bi sve trebalo popraviti, komandanti su završili razgovor, nakon čega je video veza prekinuta.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube