Naslovna Izdvajamo Novi snimak zarobljenog Hrvata: Otkrio za koju sumu je ratovao na strani...

Novi snimak zarobljenog Hrvata: Otkrio za koju sumu je ratovao na strani Kijeva (VIDEO)

0

Na društvenim je objavljen novi snimak zarobljenog Hrvata kome u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck preti smrtna kazna.

Na snimku Vjekoslav Prebeg govori o navodnoj plati koju je primao “kao ukrajinski plaćenik”. Kaže da je njegova plata kao “plaćenika” bila oko 350 evraa da je na prvoj liniji dobio bi bonus od 480 evra.

Rekao je i da je “Zelenski obećao mnogo novca”, ali da nije primio platu od januara.

Podsetimo, on se izjasnio pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti te samoproglašene republike pod ruskim patronatom optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti, a preti mu i smrtna kazna.

Foto: Reuters

– On je naveo da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na nadgledanje neprijateljskih položaja i da nije učestvovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Poslednji put je pucao pre početka rata u Ukrajini, prenose ruski mediji koji mogli da prate suđenje – javila je slovenačka novinska agencija STA.

Sud u otcepljenoj ukrajinskoj oblasti počeo je 15. avgusta suđenje Prebegu, Šveđaninu Matijasu Gustavsonu i Britancima Džonu Hardingu, Endru Hilu i Dilanu Hiliju. Njih trojica su optuženi da su pokušali da “nasilno preuzmu vlast ili nasilno zadrže vlast” i da su “učestvovali u vojnom sukobu ili vojnim operacijama kao plaćenici” navodi ruska Izvestija.

Foto: Reuters

Oni se suočavaju sa smrtnom kaznom, dok je Hil optužen samo za ovu drugu, a Hili za “uključivanje u regrutovanje plaćenika za upotrebu u oružanim sukobima”.

Interfaks prenosi da će sledeće ročište biti održano u oktobru. Ruski mediji objavili su snimke na kojima se vidi da su optuženi u kavezu na sudu. Hrvatska je ranije najoštrije osudila optužnicu Narodne Republike Donjeck protiv našeg državljanina, zatočenog u toj samoproglašenoj republici.

Zvanični Zagreb “odbacuje optužnicu i ne smatra je osnovanom i zakonitom jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima”, saopštilo je ranije ovog meseca Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

U Zrinjevcu su rekli da su u stalnom kontaktu sa ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi rasvetlili slučaj i oslobodili Hrvata zarobljenog u Ukrajini, kao i da su u kontaktu sa njegovom porodicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: