Naslovna Najnovije Novinar Tajmsa Lukas: Britanija će imati dovoljno municije za dva dana u...

Novinar Tajmsa Lukas: Britanija će imati dovoljno municije za dva dana u slučaju sukoba sa Rusijom

0
Ako Velika Britanija uđe u vojni sukob sa Rusijom, imaće dovoljno granata samo za dva dana, piše novinar Edvard Lukas u tekstu u listu Tajms.

„Noćna mora za svakog vojnika dolazi u britanske oružane snage u slučaju rata sa Rusijom. Detalji su visoko poverljivi, mada verovatno nisu za Ruse.

Ali ukupna slika je mračna i jasna: Britanija nema dovoljno opreme da izvrši svoj glavni vojni zadatak. Prošle nedelje, na konferenciji o kopnenom ratovanju, rečeno je da ćemo pri uobičajenoj ruskoj brzini vatre ostati bez municije a artiljerijskih granata imaćemo za samo dva dana“, rekao je on.

Prema Lukasu, Britanija može da se nada samo američkoj pomoći.

„Kada nam nestane konvencionalne municije, između nas i poraza će stati samo pojačani Amerikanci ili nuklearno oružje“, rekao je novinar.

Istovremeno, dodao je, u Rusiji znaju da su „decenije samozadovoljstva i smanjenja troškova doveli do toga da su britanske oružane snage loše opremljene“, što je značajan problem za London.

Autor je podsetio da je poslednji put Velika Britanija izvela veliku oklopnu vežbu pre više od 20 godina – u Omanu 2001. godine.

Problemi koji su tada identifikovani sa pouzdanošću opreme i dostupnošću rezervnih delova, goriva i drugih materijala od tada su se samo pogoršali, zaključio je Lukas.

Prošle nedelje bivši načelnik britanskog generalštaba general Ričard Denat rekao je da je vojska u užasnom stanju: nema dovoljno borbenih vozila, artiljerije, PVO opreme i drugih vrsta naoružanja.

U tom kontekstu, London nastavlja da isporučuje oružje Ukrajini, snabdevajući je protivtenkovskim bacačima granata, oklopnim vozilima, protivvazdušnim sistemima, artiljerijom velikog dometa, raketama zemlja-brod i bespilotnim letelicama.

Pored toga, britanske vlasti su izdvojile 1,3 milijarde funti za podršku režimu u Kijevu.

Moskva je sa svoje strane više puta govorila da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob u Ukrajini, a transport oružja postaje legitimna meta ruskih trupa.

Municija nije jedini problem Britanije, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: