Naslovna Republika Srpska Novo obećanje o izgradnji puta Foća-Šćepan Polje

Novo obećanje o izgradnji puta Foća-Šćepan Polje

0

Još jedno u nizu obećanja iz prethodnih godina od republičkih vlasti vezanih za izgradnju magistralnog puta Foča-Šćepan polje u dužini od 20 kilometara. Nakon što je obišao trasu jednog od najlošijih puteva u Republici Srpskoj, ministar za saobraćaj i veze Nedeljko Čuvrilović rekao je novinarima da su se stekli svi uslovi, pa i oni što se tiče eksproprijacije zemljišta, da se uputi zahtjev Svjetskoj banci za financiranje ovog projekta.

„Vlada RS finansira izgradnju dijela ovog puta dužine 5,5 kilometara, a za ostatak obezbjeđenja sredstava zainteresovana je Svejska banka i druge finansijske institucije“, dodao je Čuvrilović. 

On je naveo da će Vlada RS u narednih mjesec dana i zvanično podnijeti zahtjev u visini od 75 miliona maraka za kreditiranje izgradnje saobraćajnice.

Upitan od novinara kako se osjećao vozeći se makadamskim i opasnim dijelovima puta, Čuvrilović je odgovorio da ovu saobraćajnicu pamti kad je tek bila asfaltirana, a da su kasnije izlomili kamioni vozeći željeznu rudu na relaciji Nikšić – Zenica, te da je potrebna izgradnja novog puta trasom.

Šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon rekao je da ova financijska institucija priprema projekt za infrastrukturu u BiH i da će ovaj put biti jedna od komponenti ovog projekta.

“Očekujemo da dobijemo zahtjev od strane vlasti kako bi u roku od šest do 12 mjeseci radili na analizi projekta”, pojasnio je Šeldon.

I Šeldon je primijetio da je priroda oko puta predivna ali da magistrali treba hitna popravka.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je da su u toku radovi na dionici od 5,5 kilometara koje finansira Vlada RS.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ognjen Bodiroga (SDS) iz Foče kaže da se boji da je i ovo još jedno obećanje aktuelne vlasti.

“Svaki novi ministar je u posljednjih 15-ak godina obećavao početak izgradnje puta pa i predsjednik RS Milorad Dodik kao i premijer Radovan Višković, a rezultat je do danas samo 2-3 kilometra postavljenog asfalta”, ispričao je Bodiroga.

Bodiroga je još naveo da vlast osluškuju u ovom trenutku glas naroda pa i aktualne opozicije. 

„Mislim da je i današnji sastanak u općini i obilazak puta do granice sa Crnom Gorom, reakcija na najavu opozicije u Foči u organiziranju protesta ako se gradnja puta ne ubrza“, istaknuo je Bodiroga.

(BN) Foto: BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube