Naslovna Najnovije Rusija uzvraća udarac: Izdali nalog za hapšenje haškog tužioca

Rusija uzvraća udarac: Izdali nalog za hapšenje haškog tužioca

0

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je danas nalog za hapšenje Karima Asada Ahmada Kana, britanskog advokata koji trenutno obavlja funkciju glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu.

Kan je u martu tražio hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i komesara za prava djece Marije Lvove-Belove, zbog navodnog ratnog zločina „protivpravne deportacije i transfera“ djece iz „okupiranih oblasti Ukrajine“ u Rusiju.

MKS je postupio na osnovu tvrdnji vlade u Kijevu da je evakuacija djece iz civilnih područja koja su se našla pod paljbom ukrajinskih snaga predstavljala prisilno premještanje stanovništva, što je definisano kao zločin prema Četvrtoj Ženevskoj konvenciji.

Tri dana nakon Kanovog saopštenja, 20. marta, ruski istražni komitet pokrenuo je istragu protiv tužioca, kao i troje sudija MKS-a koji su odobrili njegov nalog – Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala i Serhio Herardo Ugalde Godinez.

Istraga se zasnivala na članovima 299. i 360. Krivičnog zakona Rusije, odnosno podizanje krivičnih prijava protiv lica za koja se zna da su nevina, i priprema za napad na predstavnika strane države koji uživa međunarodnu zaštitu u cilju komplikovanja međunarodnih odnosa, piše „RT internešenel“.

Moskva je odbacila naloge Međunarodnog krivičnog suda protiv Putina i Lvove-Belove kao ništavne, jer Rusija, kao ni SAD, Kina, Indija i nekoliko desetina drugih zemalja.

Marija Zaharova je osudila „licemernu i ciničnu“ zabrinutost Zapada za evakuisanu decu, osvrnuvši se na probleme hiljada maloljetnih ukrajinskih izbjeglica u zemljama EU, dok je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja objasnio da su ukrajinska djeca preseljena u Rusiju jer je Moskva jednostavno željela da ih spasi od opasnosti koju mogu predstavljati vojne operacije.

Povodom sudbine djece koja su sklonjena u Rusiju oglasio se i lider Čečenije Ramzan Kadirov koji je predložio „haškim parazitima“ da, zbog djece koja su sa ratne zone evakuisana u Rusiju, uruče Putinu Nobelovu nagradu za mir.

Ta djeca su, kako je rekao, spasena, nahranjena i poslata u škole, dok Zapad ni ukrajinske izbeglice nije mogao da primi ljudski.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube