20.7 C
Banja Luka

Novo ubojito oružje presudilo bitku za Avdejevku

– ​Oslabljene zbog nedovoljne obuke, primitivnog naoružanja i centralizirane kontrole, ruske vazdušne snage jedva su uspijevale biti podrška kopnenim trupama u prve dvije godine specijalne vojne operacije na tlu Ukrajine. ​Posljednjih sedmica, međutim, sve se promijenilo na nebu iznad Avdejevke – bivšeg ukrajinskog bastiona sjeverozapadno od okupiranog Donjecka u istočnoj Ukrajini, piše „Forbes“.

Rusi su bacali satelitski navođene precizne bombe s udaljenosti od 40 kilometara na Avdejevku, sedmicama prije nego što je desetak ruskih brigada konačno, nakon četiri mjeseca žestokih napada, natjeralo ukrajinsku 110. mehanizovanu brigadu da se povuče iz razrušenog grada na zapad.

Sada, kada su Rusi konačno shvatili kako najučinkovitije podržati kopnene jedinice iz vazduha, možemo istu taktiku očekivati i u drugim sektorima linije fronta dugačke 965 kilometara. Strateško bombardovanje Avdejevke iz vazduha moglo bi „nagovijestiti promjenu u ruskim operacijama drugdje duž linije sukoba“, ustvrdio je Institut za proučavanje rata.

Rusko vazduhoplovstvo ima hiljadu lovaca-bombardera za prvu liniju odbrane, oko 10 puta više borbenih letjelica u odnosu na ukrajinsko vazduhoplovstvo. Impresivna nadmoć nije se pretvorila u potpunu kontrolu vazduha nad Ukrajinom kada su ruske kopnene snage kretale u napade u februaru 2022. godine.

„Od početka marta 2022. ruske vazdušne snage izgubile su sposobnost djelovanja u vazdušnom prostoru pod kontrolom Ukrajine, osim na vrlo malim visinama zbog nemogućnosti da pouzdano potisnu ili unište sve učinkovitije, dobro raspršene i mobilne ukrajinske raketne sisteme zemlja-vazduh, objasnili su Džastin Bronk, Nik Rejnolds i Džek Vatling u izvještaju iz novembra 2022. za Kraljevski institut za ujedinjene službe (RUSI) u Londonu.

U prvoj godini sukoba ruski piloti nisu mogli rizikovati letove u blizini prve linije. Takođe, nedostajalo im je dalekometna precizna municija koja bi im omogućila pružanje podrške kopnenim snagama sa sigurne udaljenosti.

Krila i komplete za satelitsko navođenje pričvrstili su na KAB i FAB bombe te vrlo brzo razvili primitivne sposobnosti kliznog bombardovanja. Borbeni avion Suhoj može baciti dvije ili više bombi na mete udaljene 40 kilometara, ako leti visoko i brzo. To je dovoljno da smanji, ali ne i eliminiše, rizik od ukrajinskog sistema zemlja-vazduh.

Te bombe brzo su postale jedno od najubojitijih oružja Rusije. Ukrajinske jedinice opisivale su strah od divovskih, tihih bombi koje bi eksplodirale bez ikakvog upozorenja – i to s dovoljno vatrene moći da sruše zgrade i bunkere.

Kako je ruska vojska koncentrisala velik dio svoje borbene moći za napad na Avdejevku, bombe KAB dobile su na važnosti. Ukrajinska 110. brigada u Avdejevki računala je na stotine stambenih višespratnica koje će služiti kao posmatračnice i položaji za gađanje. Rusi su, međutim, uz pomoć bombi KAB srušili mnoge zgrade.

„Ove bombe uništavaju svaki položaj“, napisao je u petak Egor Sugar, vojnik ukrajinske 3. jurišne brigade, koja je pokrivala povlačenje 110. brigade iz Avdejevke. „Sve zgrade i strukture jednostavno se pretvore u jamu nakon samo jedne bombe KAB.“

Na vrhuncu vazdušne kampanje tokom vikenda, Suhoj je izbacio nevjerovatnu brojku od 250 bombi KAB u 48 sati. Ubrzo su pripadnici 110, brigade shvatili da se više nemaju gdje skrivati u ruševinama Avdejevke.

Istrošena brigada pobjegla je na zapad i predala grad brojnijim ruskim četama i brigadama. Prema navodima ISW-a, vjerovatno prvi put u dvije godine su ruske vazdušne snage imale odlučujuću ulogu u ruskim-kopnenim operacijama. To se nije dogodilo bez visokih troškova.

U subotu je ukrajinska raketna baterija, možda jedna od njihove tri jedinice naoružane projektilima američkog sistema Patriot, oborila tri ruska Suhoja 96 kilometara istočno od Avdejevke. Ukrajinska vojska tvrdi da je u nedjelju oborila četvrti Suhoj. Ukrajinci očito imaju sredstva za obaranje borbenih letjelica i sprečavanje razornog bombardovanja kliznim bombama. Nedostaje im, međutim, kapaciteta.

Sjedinjene Države bile su najveći dobavljač projektila za Patriot, ali od oktobra republikanci u Kongresu počeli su blokirati isporuku vojne pomoći Ukrajini. Ukrajinske zalihe Patriota dometa 144 kilometara padaju na kritični nivo, tvrdi Anton Geraščenko, bivši savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Moguće je da će u idućim sedmicama ili mjesecima, dolazak prvih bivših evropskih lovaca F-16 pomoći Ukrajini da nadoknadi sve manji broj Patriota.

„Ključni zadaci F-16 vjerovatno će biti nastavak potiskivanja ruskih bombardera koji lansiraju projektile na ukrajinske gradove i infrastrukturu, kao i presretanje ruskog taktičkog vazduhoplovstva“, objasnio je Mik Rajan, penzionisani general australijske vojske. „To uključuje uništenje ili degradiranje učinkovitosti ruskih aviona koji ispaljuju klizne bombe.“

Prije toga, novi ukrajinski avioni F-16 moraće se probijati kraj ruskih lovaca i kroz rusku protivvazdušnu odbranu kako bi pogodili bombardere. Biće rizično, ali Patrioti su najbolja odbrana Ukrajine od ruskih bombi KAB. Dok nema Patriota, Rusi će bez sumnje pokušati ponoviti svoje uspješno bombardovanje Avdejevke, prenosi „Jutarnji“.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here