Naslovna Najnovije Novo žarište: Sjeverna Koreja ukinula vojni sporazum sa Južnom Korejom

Novo žarište: Sjeverna Koreja ukinula vojni sporazum sa Južnom Korejom

0

Pjongjang je objavio da ukida paket vojnih mjera za izgradnju povjerenja sa Južnom Korejom, do čega je došlo u vrijeme porasta napetosti na Korejskom poluostrvu, nakon uspješnog lansiranja prvog sjevernokorejskog vojnog špijunskog satelita, izveštava „Fajnenšel tajms“.

Međukorejski sveobuhvatni vojni sporazum (CMA), koji su 2018. godine potpisali sjevernokorejski lider Kim Džong Un i tadašnji predsjednik Južne Koreje Mun Džaein, trebalo je da smanji napetosti duž granice dvije države.

U međuvremenu, Sjeverna Koreja je ostvarila značajan napredak u programu nuklearnog naoružanja, a Južna Koreja je intenzivirala zajedničke vojne vježbe sa SAD i Japanom.

Nakon što je u utorak Sjeverna Koreja uspješno lansirala vojni izviđački satelit, Seul je objavio da djelimično suspenduje sporazum iz 2018. godine i da će nastaviti sa operacijama kontrole blizu demilitarizovane zone.

Pjongjang je u četvrtak odgovorio izjavom da će u potpunosti napustiti sporazum:

„Od sada, naša vojska neće biti vezana vojnim sporazumom sjevera i juga od 19. septembra“, saopštila je Centralna vojna komisija Sjeverne Koreje, navodi se u saopštenju koje su u objavile novine „Rodong sinmun“.

„Odmah ćemo obnoviti sve vojne mjere koje su bile obustavljene“, dodaje se u saopštenju, u kome se upozorava da će „takozvanu ’Republiku Koreju‘ smatrati u potpunosti odgovornom ukoliko dođe do sukoba između sjevera i juga.“

Državna novinska agencija Sjeverne Koreje objavila je u srijedu fotografije Kima kako pregleda satelitske snimke američkih vojnih objekata u Pacifiku.

Ovim sporazumom dvije zemlje su se obavezale da će „potpuno prekinuti sva neprijateljstva.“ Sporazum je obuhvatao mjere za izgradnju povjerenja, uključujući i zabranu vojnih vježbi u blizini granice i ograničavanje vježbi u kojima se koristi bojeva municija.

Analitičari ocjenjuju da je sporazum bio pod velikim pritiskom mnogo prije lansiranja satelita, posebno nakon neuspješnih pregovora Sjeverne Koreje sa tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trampom 2019. i prošlogodišnjih izbora u Južnoj Koreji.

Seul je nekoliko puta optužio Pjongjang za kršenje uslova sporazuma iz 2018. godine.

„CMA je u suštini već bio mrtav“, izjavio je Go Mjonghjun, saradnik Asan instituta za političke istraživanja u Seulu, dodajući da je ovaj sporazum predstavljao „seriju jednostranih ustupaka Južne Koreje.“

(RT Balkan)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube