Naslovna Najnovije Obilježavanje 31 godine od proboja „Koridora“

Obilježavanje 31 godine od proboja „Koridora“

0

Na Dugoj Njivi kod Modriče obilježava se 31 godina od proboja „Koridora“ kroz Posavinu na Vidovdan u kojem su poginula 852 borca Vojske Republike Srpske i 13 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

U manastiru Duga Njiva služena je liturgija, a potom i pomen i položeni su vijenci i cvijeće na spomen-obilježju.

Nakon polaganja vijenaca i cijeća učesnici „Marša 12 kilometara za 12 banjalučkih beba“ pustili su golubove kao simbol mira.

Obilježavanju su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Parastosu su  prisustvovali i predstavnici gradova i opština, delegacije Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, predstavnici nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, kao i ostale zvanice.

Vojna operacija „Koridor 92“ trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

„Vidovdan – proboj Koridora“ obilježava se u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske kao istorijski događaj od republičkog značaja.

(BN) Foto: BN/Mondo

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube