Naslovna Najnovije Prihodi “Šuma Srpske” manji za 20 miliona maraka

Prihodi “Šuma Srpske” manji za 20 miliona maraka

0

Javno preduzeće „Šume Republike Srpske“ za prvih pet mjeseci ove godine proizvele su oko 135 hiljada kubika manje drvnih sortimenata i ostvarile 20 miliona maraka manje prihoda nego u istom periodu prošle godine. Tako je nastao nenadoknadiv minus, koji će za šume značiti još jednu godinu negatinog poslovanja.

Kao razloge za nastanak gubitaka u Šumama Srpske resorni ministar Savo Minić navodi neuobičajeno dug kišni period. Odgovornosti ne oslobađa ni direktore čija gazdinstva duže vrijeme posluju negativno.

„Biće još smjena u Šumama. Mogu vam najaviti smjenu još dva direktora u šumskim gazdinstvima i mogu vam najaviti da do kraja juna sva šumska gazdinstva moraju u cjelosti prihvatiti i uspostaviti informacioni sistem koji će se isplatiti, odgovorno tvrdim, odma prve godine.“

Ministar otvoreno priznaje da smjena pojedinih direktora nije jednostavna i da zahtjeva dogovore. O kakvim se dogovorima radi, javnosti ostaje nepoznanica.

„Dirktor u Driniću gdje smo imali probleme, gdje su radnici blokirali, neće ostati direktor, biće smijenjen, sješćemo sa njim i dogovoriti. Nema potrebe da tamo primjenjujemo fizičku silu. Kontinuitet poslovanja je u gubitku“, rekao je Minić.

Katastrofalno poslovanje Šuma ne odgovara ni drvoprerađivačima, koji tvrde da Šume favorizuju pojedine firme. Zbog zaključivanja štetnih ugovora i nezakonitog davanja pogodnosti privrednim subjektima, Udruženje drvoprerađivača „Vitorog“ iz Šipova, protiv odgovornih lica podnijelo je krivične prijave.

„Prethodne dvije godine bile su prilika da se Šume izvuku iz gubitaka, jer je cijena drvnih sortimenata na svjetskom tržištu porasla od dva do tri puta. Međutim, zahvaljujući povlaštenim tajkunskim preduzećima, Šume su otišle u još veću dubiozu prije ovog zlatnog perioda za drvopreradu. Otpisivane su stotine hiljada maraka, štampane crvene dispozicije, otpisivane kamate preduzećima koja svoje obaveze nisu na vrijeme isplaćivale“, rekao je Milan Plavšić iz Udruženja drvoprerađivača „Vitorog“ Šipovo.

Malverzacije su posebno izražene u Šumskom gazdinstvu „Gorica“ Šipovo, gdje se, tvrdi Plavšić, kvalitetni drvni sortimenti po višestruko nižim cijenama prodaju povlaštenim firmama bliskim SNSD-u.

„Tim povlaštenim preduzećima koja nisu plaćala svoje obaveze, dugovi su otpisani, kao da nisu ni postojali. Sa jedne strane „Gorica“ plaća poreske obaveze i kamate Poreskoj upravi, a sa druge strane preduzećima koja su prouzrokovala da taj dug nastane otpisuje dugove i robu. Mnogi drvni sortimenti su prodavani po trostruko nižoj cijeni nego što košta sječa i izvoz.“

Da bi građanima razmjere kriminala u Šumama bile jasnije, Plavšić navodi odnos cijene tehničkog drveta koje se koristi za izradu namještaja i otpadnog drveta za ogrev.

Tehničko drvo treće klase, Šume Srpske u 2023. godini prodavale su po cijeni od 85 maraka, dok je ono otpadno, za ogrev, koštalo 105. Ovakvim načinom poslovanja, Šume Srpske svjesno se odriču profita u korist povlaštenih drvoprerađivača.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube