Naslovna Republika Srpska Bijeljina Obilježena 31 godina od formiranja „Garde Panteri“

Obilježena 31 godina od formiranja „Garde Panteri“

0

U Bijeljini je danas obilježena 31 godina od formiranja jedinice Vojske Republike Srpske „Garda Panteri“ odavanjem počasti za 101 poginulog borca i izložbom fotografija o slavnom ratnom putu jedinice koja nosi najviša odlikovanja, kao i veliki broj njenih boraca.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić izjavio je novinarima da je Bijeljina prepoznatljiva po „Gardi Panteri“ koja je, kako je istakao, imala ogromne uspjehe i velike zasluge za odbranu Republike, a nema ratišta na kojem njeni pripadnici nisu izvodili borbene zadatke.

„Jedinstvo i sloga stvorili su Republiku Srpsku i krasili nas od 1992. do 1995. godine, kada smo ratovali bez ikakvih unutrašnjih podjela. To jedinstvo i slogu moramo da vratimo i danas, kako bi sačuvali Republiku Srpsku, njene nadležnosti i da bi naša djeca učila u istoriji da smo mi bili odbrambena vojska, a ne agresorska“, rekao je Ostojić. Ostojić je rekao da Republika Srpska danas nije ista u pogedu nadležnosti kao ona iz 1995. godine i da to nije dobro.

„Veliki dio nadležnosti prenesen je na nivo BiH i što je naša Republika siromašnija u pogledu nadležnosti – to je BiH više unitarna, a mi smo se borili protiv unitarne BiH“, naveo je Ostojić. Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj svi zajedno treba da stvore širi društveni konsenzus u pogledu „crvenih linija“ koje se ne mogu prelaziti, a to su sigurno nadležnosti Republike Srpske koje moraju biti sačuvane.

Posljednji ratni komandant „Garde Panteri“ LJubiša Lazić rekao je da su veterani ponosni na ratni put i osvojene bitke. Prema njegovim riječima, u tim borbama poginuo je 101 borac, 27 starješina i 74 vojnika, a kroz jedinicu je prošlo više od 2.600 vojnika. Kćerka poginulog borca Mira Jovanović rekla je novinarima da veterani nisu zaboravili porodice svojih poginulih saboraca, da obilježavaju značajne godišnjice i čuvaju sjećanje na heroje.

Udruženje vetarana „Garda Panteri“ čuva sjećanje na ovu elitnu ratnu jedinicu i vodi računa o njenim članovima. Parastos poginulim i umrlim borcima „Garde Panteri“ služen je u Crkvi Svetog Đorđa, a vijence su na centralnom spomeniku braniocima položile delegacije udruženja proisteklih iz rata, gradskih vlasti, Ministarstva unutrašnjih poslova i Trećeg /Republika Srpska/ puka.

U Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ otvorena je i izložba ratnih fotografija o „Gardi Panteri“.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube