Naslovna Rusija Najsmrtonosniji dani za Ruse? Na hiljade stradalih

Najsmrtonosniji dani za Ruse? Na hiljade stradalih

0

Bijela kuća je iznela nove procjene gubitaka Rusije u ukrajinskom ratu.

Prema njihovim procjenama,više od 20.000 ruskih vojnika je poginulo, a više od 80.000 je povrijeđeno u samo pet mjeseci borbi u Ukrajini.

U iscrpljujućem ratu koji Rusija vodi tako što na protivnika upućuje ogromnu masu ljudstva, najžešće bitke vode se u oblasti Donjeck, u kojoj se ruski najamnici i vojnici muče da opkole Bahmut i skrše nepopustljivu ukrajinsku odbranu u tom gradu.

Portparol nacionalnog bezbjednosnog savjeta Bijele kuće Džon Kirbi (John Kirby) rekao je da se procjene ruskih gubitaka zasnivaju na svježe deklasifikovanim obavještajnim podacima SAD.

On, međutim, nije rekao na koji način su obavještajci formirali te procjene.
Borci ruske najamničke formacije Vagner i ruski vojnici tuku se sa ukrajinskim vojnicima od kuće do kuće kako bi uspostavili kontrolu nad „putem života“ – posljednjim drumom koji iz Bahmuta vodi ka zapadu Ukrajine, koji je ključan za snabdijevanje branilaca ljudstvom i municijom. Obje strane tvrde da su na tom području imale uspjeha posljednjih dana.
General-pukovnik Oleksandar Sirski, koji zapovjeda ukrajinskim kopnenim snagama, rekao je da Rusija i dalje ulaže „maksimalne napore“ da zauzme grad, ali da joj to za sada ne uspijeva.
„U nekim dijelovima grada, naše snage su krenule u napad na neprijatelja, i on je napustio svoje položaje“, rekao je Sirski.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube