Naslovna Najnovije Licemjerne čestitke zvaničnika pred dan slobode medija

Licemjerne čestitke zvaničnika pred dan slobode medija

0

Sutra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan slobode medija. Zato smo provjerili u kakvom stanju je novinarska zajednica u Republici Srpskoj i BiH i koliko novinarima prijeti dodatno sužavanje slobode govora i prostora za profesionalno izvještavanje?

Svjetski dan slobode medija, novinari u Republici Srpskoj dočekuju u negativnoj atmosferi i strahu od dodatnog ograničavanja slobode govora.

„Što se tiče stanja u medijima i uopšte uslova i atmosfere za rad novinara situacija se znatno pogoršala od prošlog Svjetskog dana slobode medija“, kaže novinar iz Banjaluke Ljiljana Smiljanić.

Ona je ukazala na slučajeve u proteklim mjesecima u Banjaluci, kada je novinaru Nikoli Morači oduzet telefon i što je on dobio statu osumnjičenog lica u predmetu gdje to nije smjelo da se desi.

Iako su novinari jasno ukazali da će kriminalizacija javne riječi ograničiti profesionalan rad novinara, a neće urediti javni prostor, kaže Smilajnićeva, redstavnici vlasti ne odustaju od spornih izmjena Krivičnog zakonika.

„Te probleme neće riješiti na ovaj način, napraviće još veći haos. Dovešće u pitanje opstanak brojnih kvalitetnih medija koji dobro rade svoj posao, a povećaće broj onih koji iz anonimnosti objavljuju sve što požele“, kaže Smiljanićeva.

 Pored sve većih pritisaka u posljednjim mjesecima su zabilježeni i direktni napadi na imovinu novinara. Tako su u martu oštrećeni automobili novinara Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića.

„Ono što vidimo konkretno počevši od ove 2023. godine je jasan udarac slobodnim medijima, slobodnim novinarima u Republici Srpskoj. Svakog trećeg maja ispada kao neka jadikovka medija nad užasavajućom situacijom, ali ona je zaista takva“, kaže novinar iz Banjaluke Elvir Padalović.

Ni prošla godina, nije bila dobra kada su u pitanju prava novinara. Tako je zabilježeno 79 napada na novinare u BiH, od čega sedam prijetnji smrću, kao i jedan fizički napad. U 2022. je došlo do povećanja pritisaka i napada na novinare od čak 40% u odnosu na godinu prije.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube