Naslovna Društvo Obilježeno 107 godina od slavne Cerske bitke: Srbija će zauvijek pamtiti vašu...

Obilježeno 107 godina od slavne Cerske bitke: Srbija će zauvijek pamtiti vašu hrabrost!

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti u spomen-kompleksu „Cerska bitka“, u mestu Tekeriš kod Loznice, obilježeno je 107 godina od Cerske bitke.

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, koja je predvodila državnu ceremoniju, istakla je da je na planini Cer, Gučevu i Mačkovom kamenu, srpska vojska, uz prisustvo najviših oficira u prvim redovima i kralja Petra i njegovih sinova, počela da ispisuje slavne stranice srpske vojne istorije.
Napominjući da se vojnička hrabrost junaka sa Cera izučava i danas na vojnim akademijama širom svijeta, kao remek djelo strategijski izvedene vojne operacije i najsvjetliji primjer junaštva, herojstva i patriotizma, ministarka je poručila da su njihova djela besmrtna.
-Današnja Srbija je isto toliko hrabra i posvećena slobodarskim idejama i očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Okrenuvši se budućnosti, s ponosom se sjećajući naših predaka, mi potomci ovih velikih junaka živimo u zemlji u kojoj je riječ sloboda najveća dužnost i obaveza-poručila je ona.
Naglasila je da je tada Srbija uspjela da porazi austrougarske trupe i da se suprotstavi vojnoj sili koja je u tom momentu imala šest puta veću teritoriju i jedanaest puta više stanovnika.
-Zato danas, sa ovog mjesta, gdje su sahranjeni srpski vojnici, poručujemo da se prošlost ne zaboravi, a da se herojski podvizi cerskih junaka zauvijek pamte. To je naše nasleđe i ponos- navela je Tepavčevićeva.
Ministarka je u Spomen knjigu u Muzeju u okviru kompleksa upisala: „Srbija će zauvijek pamtiti vašu hrabrost. Živjela Srbija!“, prenio je Tanjug.
(Tanjug)