Naslovna Najnovije Objavljeni satelitski snimci: Rusija je spremna? – FOTO

Objavljeni satelitski snimci: Rusija je spremna? – FOTO

0

Objavljeni su satelitski snimci ruskih utvrđenih položaja, koji sugerišu da je Moskva spremna za udar Ukrajine.

Britanska agencija „Reuters“ analizirala je te snimke, ukazujući na to da je Rusija izgradila ogromnu liniju „utvrđenja“ koja se protežu od zapadne Rusije, preko istočne Ukrajine do Krima, ističući da su ti odbrambeni položali izgrađeni zbog pripravnosti na očekivanu ukrajinsku kontraofanzivu.

„Reuters“ dalje navodi da je ispitala na hiljade odbrambenih položaja, kako u Rusiji, tako i duž ukrajinskih linija fronta, zaključujući da je ruska odbrana najjača u južnom regionu Zaporožja i na ulazu u poluostrvo Krim.

Vojni stručnjaci izjavili su za „Reuters“ da bi opsežna, slojevita odbrana ovaj put mogla da oteža stvari Kijevu i da bi napredak ukrajinskih snaga zavisio od sposobnosti ukrajinskih snaga da uspješno provedu složene, kombinovane operacije.

Zapadne agencije objavile su i da ruske snage postavljaju borbene položaje s vrećama pijeska na krovovima zgrada reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

To je „prvi pokazatelj da su stvarne zgrade reaktora integrisane u taktičko odbrambeno planiranje“, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom izvještaju o stanju u Ukrajini.

Ovaj potez „vrlo vjerovatno povećava šanse za oštećenje“ bezbjednosnih sistema elektrane ako se borbe budu odvijale oko te lokacije.

Međutim, „direktna katastrofalna šteta“ na reaktorima nije vjerovatna prema „mogućim scenarijima koji uključuju pješačko oružje“ jer su strukture jako ojačane, dodaje ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: