Naslovna Najnovije Obrt u sporu o londonskim obveznicama: Vlada pregovarala s nepostojećom firmom?

Obrt u sporu o londonskim obveznicama: Vlada pregovarala s nepostojećom firmom?

0

– Pravobranilaštvo Republike Srpske tvrdi da je švajcarska kompanija „Synergy Wealth Management“, a koja je Srpsku tužila za 2,9 milijuna maraka zbog navodnog duga za posredovanje u emisiji obveznica na Londonskoj berzi, ugašene 2019. godine, daleko prije emisije preko koje se Srpska zadužila 300 milijuna eura.

Oni su u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci dostavili podnesak u kojem stoji da je „Synergy Wealth Management“ iz privrednog registra obrisan 7. juna 2019. godine. Podsjećamo, obveznice su prodate u travnju 2021. godine.

Međutim, švajcarska kompanija je tužila Srpsku tvrdeći da joj nije plaćena naknada za konzultantske poslove koje je obavljala prilikom priprema emisije.

U Ministarstvu finansija RS tvrdili su da nikada nisu zasnovali ugovorni odnos sa tom firmom, a sada sa novim dokazima pokušavaju da obustave dalji sudski postupak.

Ako se ispostavi da su tvrdnje o firmi „Synergy Wealth Management“ tačne, otvara se pitanje profesionalnosti zaposlenih u Vladi Republike Srpske jer su se po svemu sudeći pregovarali sa predstavničkom firmom koja ne postoji na tržištu.

Prihvatanje predstavke Pravobranilaštva Srpske od strane suda bilo bi svojevrsno priznanje da je vlast u Srpskoj pregovarala sa predstavnikom kompanije koja ne postoji na tržištu.

Advokati tužene strane danas se nisu pojavili u sudnici. Tražili su odlaganje ročišta jer nije sačinjen nalaz i mišljenje vještaka.

Nalaza neće biti sve dok se ne izjasne na dokaze koje je dostavio Pravobranilaštvo.

Sudija Danijela Šarčević je potvrdila da je zaustavila vještaka u radu dok se situacija ne razjasni.

„Podnesak će biti upućen na izjašnjenje tužitelja. U zavisnosti od odgovora postoji mogućnost da se donese rješenje o odbacivanju tužbe. Opet, ako bude otklonjena bilo kakva sumnja po pitanju stranačke sposobnosti, nastavićemo suđenje“, kazala je ona.

Dodala je da je tužitelj ima rok od 15 dana da se izjasni na dostavljeni podnesak.

U advokatskoj kancelariji Faika Muhića koja zastupa tuženu stranu poručili su nam da ne mogu ništa komentirati dok zvanično ne dobiju podnesak.

(Kapital) Foto: Kapital

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube