Naslovna Crna Hronika Ocu bebe, koja je ispala ljekarima u Foči, kazna 5.000 KM!

Ocu bebe, koja je ispala ljekarima u Foči, kazna 5.000 KM!

0

Danijel Vesić iz Trebinja, otac bebe J.V. koja je nakon poroda ispala na pod medicinskom osoblju Univerzitetske bolnice u Foči, biće osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM jer je ljekaru i medicinskoj sestri dao mito od 500 KM!

Naime, Vesić je sa Republičkim javnim tužilaštvom Republike Srpske zaključio sporazum o priznanju krivice, koji je danas prihvatio Okružni sud u Banjaluci. Sporazumom je predviđeno da se Vesiću izrekne novčana kazna od 5.000 KM, a obavezao se da će svjedočiti u postupku protiv specijaliste ginekologije i akušerstva dr Vladimira Čančara i medicinske sestre Gordane Sokolović, koje optužnica tereti da su primili mito kako bi mu carskim rezom porodicil suprugu Jovanu Vesić.

Ljekar i sestra žele da priznaju krivicu

Postupak protiv Čančara i Sokolovićeve danas je razdvojen u odnosu na Vesića, a njihov branilac Senka Nožica u sudnici je navela da i njeni klijenti s tužilaštvom pregovaraju o priznanju krivice.

Optužnicom Vesiću je na teret stavljeno da je dao mito u iznos od 400 KM načelniku Odjeljenja ginekologije i akušerstva dr Vladimiru Čančaru, a medicinskoj sestri Gordani Sokolović 100 KM, kako bi preduzeli radnje vezane za medicinski tretman Vesićeve supruge Jovane tokom prijema u bolnicu, porođaja i postporođajnog oporavka, a koje su, u skladu sa svojim ovlašćenjima, morali izvršiti. Istom optužnicom Čančar i Sokolovićeva se terete za primanje mita.

Podsjetimo, Jovana Vesić je 18. avgusta prošle godine primljena u UB Foča radi porođaja. Čančar je obavio njen pregled, te je Danijelu saopštio da je sa suprugom i plodom sve u redu i da bi je sutra trebao porodici carskim rezom. Danijel mu je nakon toga iz novčanika dao 400 KM. Rekao je da želi da „počasti“ i sestru i Sokolovićevoj je dao 100 KM.

Čančar pocijepao novac

Sutradan ujutro 19. avgusta Jovana je rodila djevojčicu J.V. koja je, nakon porođaja, pala na pod medicinskom osoblju. Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana.

Za porodicu Vesić od tog trenutka kreće nezapamćena drama. Iz rezultata istrage, koji su opisani u optužnici, između ostalog se navodi da su, poslije pada bebe, Čančar i Sokolovićeva pokušali da vrate novac ocu. Čančar je došao u bolničku sobu, u kojoj je Jovana ležala, i pred više svjedoka je rekao: ”Sad ćeš vidjeti da meni pare ne znače ništa”, da bi potom pocijepao novčanice i bacio ih na bolnički krevet na noge porodilje. Vesić je tada rekao Čančaru da izađe iz sobe. On je ljutito pokupio pocijepani novac i izašao. U svojoj odbrani Čančar je tvrdio da novac nikada nije tražio i da nije želio da ga uzme, već da ga je otac u koverti ostavio na stolu u ambulansti.

Ukoro optužnica za pad bebe?

Istraga o padu bebe još nije okončana, ali se nalazi u završnoj fazi. Istragom su obuhvaćeni ginekolog Vladimir Čančar, pedijatar dr Vladimir Turuntaš, te babica Biljana Kulić zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći. Do sada je ispitano više svjedoka, rađena je rekonstrukcija događaja, kao i potrebna vještačenja i uskoro se očekuje tužilačka odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: