Naslovna Najnovije Od januara minimalna satnica u Njemačkoj 12,41 euro

Od januara minimalna satnica u Njemačkoj 12,41 euro

0

Njemačka vlada formalizirala je u srijedu odluku o povećanju zakonom zajamčene minimalne plaće za 82 centa, na 12,82 eura po satu. Prvi dio povećanja, na 12,41 euro, stupa na snagu u januaru, a drugi početkom 2025. godine.

 

 

Ministar rada Hubertus Heil očekivano je potpisao uredbu o minimalnoj plaći prema junskomi prijedlogu mješovite komisije poslodavaca i zaposlenika za minimalnu plaću.

Ukupno povećanje odgovara stopi od 6,8 posto. Predstavnici rada u komisiji odbili su prijedlog i tražili veće povećanje, ali su nadglasani.

Poskupljenjem nisu zadovoljni ni neki političari vladajuće koalicije Socijaldemokratske stranke (SPD) kancelara Olafa Šolca (Scholz), Zelenih i liberalnog FDP-a.

 

Zamjenik šefa parlamentarne skupine Zelenih Andreas Audretsch rekao je za agenciju dpa da povećanje „nije ništa više od loše šale“ i ocijenio da ljudi koji teško rade zaslužuju više.

Kritizirao je Komisiju jer je prvo objavila jednoglasan dogovor, a onda od njega odstupilao. Prošlog je mjeseca Scholz također kritizirao komisiju istom prilikom, zahtijevajući da buduće odluke o plaćama budu rezultat dogovora uz konsenzualnu podršku, prenosi SEEbiz.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube