Naslovna Društvo Sedam simptoma podmukle bolesti od koje je umro Žarko Laušević

Sedam simptoma podmukle bolesti od koje je umro Žarko Laušević

0

Glumac Žarko Laušević preminuo je u 63. godini nakon kratke i teške bolesti, a domaći mediji pišu da je preminuo od karcinoma pluća.

Godišnje od karcinoma pluća u Srbiji oboli 7.000 ljudi, a umre 4.600. Prije nekoliko godina od iste bolesti preminuo je i Lauševićev kolega Nebojša Glogovac.

Turbulentan život Žarka Lauševića: Od zenita popularnosti do zatvora

Ova neslavna statistika ukazuje na to da dnevno od te bolesti u Srbiji umre 13 ljudi, odnosno, na svaka dva sata po jedna osoba. Jedan od najvažnijih razloga visoke stope smrtnosti je to što se bolest otkriva kasno, u odmakloj fazi. Zato je potrebno otići kod ljekara ako se primjeti bilo koji od sljedećih upozoravajućih znakova koji mogu ukazivati na pojavu tumora pluća.

Iskašljavanje krvi

„Iskašljavanje krvi nikada nije dobar znak. Neophodno je što pre otići kod ljekara“, kaže dr Raja Flores, torakalni hirurg i profesor na Medicinskom fakultetu Ajkon (Icahn) u Njujorku. Iako rak ne mora nužno biti uzrok za pojavu krvi u sputumu (ispljuvku), svakako je potrebno uraditi analize, jer je to jedan od znakova upozorenja na razvoj raka u plućima.

Bol u grudima može biti simptom raka pluća

Potrebno je obratiti pažnju na bol u grudima, leđima ili ramenima koji se iznenada pojavi i ne prestaje. Takođe, može da se osjeti i stezanje ili probadanje u grudima koje se pogoršava pri dubokim udisajima, kašljanju ili smjehu.

„Bol može da se osjeća tamo gdje se tumor nalazi. Ako je tumor sa strane, tu se može osjetiti i bol. Ako se nalazi na zadnjoj strani plućnog krila, mogu da bole leđa. Zato svaki bol u grudima ili leđima zahtjeva posjetu ljekaru, za svaki slučaj“, kaže dr Flores.

Uporan kašalj

Napadi kašlja mogu biti izazvani nečim bezazlenim kao što su alergija, prehlada ili čaša hladne vode. Međutim, ako kašalj ne prestaje, to bi mogao da bude simptom mnogo ozbiljnijeg stanja.

„Rak u disajnim putevima može da iritira grlo i tera na kašalj, jer tijelo pokušava da se oslobodi nečega što mu smeta“, kaže dr Flores.

Nedostatak vazduha, takođe, može biti simptom raka pluća

Ukoliko se ostane bez daha nakon penjanja stepenicama ili svakodnevne šetnje, to bi mogao biti još jedan od znakova upozorenja.

„Kratak dah može biti posljedica tumora koji blokira dušnik. Takođe, može biti posljedica nakupljanja tečnosti u grudima“, ističe dr Flores.

Pri formiranju tumora na sluzokoži pluća, dolazi do nakupljanja tečnosti. Iako pluća mogu da drže određenu količinu tečnosti, kada se potpuno napune, ona više nisu u stanju da dobijaju dovoljno vazduha. Problemi sa disanjem u sjedećem i ležećem položaju takođe zahtjevaju pregled ljekara.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube