22.7 C
Banja Luka

OD KOGA IH KRIJU Poslanici sutra biraju novu vladu Republike Srpske, a imena ministara još nisu dobili

Republika Srpska sutra dobija novu vladu, ali poslanici koji o njoj treba da raspravljaju i da je izaberu još nisu dobili baš nikakav materijal od mandatara Radovana Viškovića.

Zvanično još nema imena novih ministara, kao ni premijerovog ekspozea. Očekuje se da to u ruke poslanika stigne neposredno pred početak sjednice ili čak tokom same sjednice.

Da li je normalno da javnost do posljednjeg trenutka zvanično ne zna ko je sve predložen za ministra, pa mora da se oslanja na nezvanične informacije, pa čak i spekulacije? Da li se imena ministara kriju, ili je moguće da koaliciona slagalica, u kojoj treba zadovoljiti stranačke i nacionalne zahtjeve, još do kraja nije složena?

– Ekspoze mandatara za sastav Vlade je specifična vrsta izvještaja, nije klasični materijal za pripremu poslanika. Radi se o izvještaju ili planu rada koji treba da čujemo od samog mandatara – kaže za Srpskainfo šef Kluba poslanika SNSD, Igor Žunić.

Igor Žunić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njegovim riječima, nova sredstva komunikacije i ubrzan prenos informacija promijenili su utisak o tome šta i kada javnost treba nešto da zna.

– Razumijem da su mediji i publika zainteresovani za imena, ali buduće ministre prvo treba da potvrdi Narodna skupština Republike Srpske – poručuje Žunić.

Ipak, opozicija ne prihvata ovakva obrazloženja. Šef Kluba poslanika PDP, Igor Crnadak, smatra da je na sceni još jedno nepoštovanje Narodne skupštine od strane SNSD i njihove skupštinske većine.

Igor Crnadak

– Nažalost, radi se i o potvrdi teze da nije ni bitno ko će biti ministar i u kojem resoru jer ovo je vlada kontinuiteta koja će očigledno imati politike iste kao i do sada. A, to znači da će se za sve pitati samo jedan čovjek i jedna stranka, odnosno njihov Izvršni komitet. Ovo je samo još jedan dokaz da oni u skupštinskoj većini, prije svega u SNSD, uopšte ne mare ni za javnost ni za kakvu vrstu odgovornosti koju trebaju pokazati – kaže Crnadak za Srpskainfo.

Poslanik u klubu Za pravdu i red, Đorđe Vučinić, ocjenjuje da to koliko je danas u Republici Srpskoj bitno ko je ministar, najbolje govori činjenica da ni javnost, a ni poslanici, čak ni dan pred sastav Vlade pojma nemaju ko će se u njoj naći.

Đorđe Vučinić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Sudeći po medijskim špekulacijama i onome što smo mogli pročitati o pojedinim imenima i resorima, mislim da bi bilo dobro da mandatar ponovo izmiješa kuglice ili odigra tombolu, jer to kadriranje zaista i liči na žrijebanje i igre na sreću. Nadam se da će Radovan Višković u novom žrijebanju uspjeti da namiri koalicione apetite, da se neće mnogo svađati kao prethodnih dana, pa da će se neko i udostojiti da javnost obavijesti o raspodjeli plijena, a svakako da niko ne polaže nade u novu Vladu, ko god u njoj bio ministar – kaže Vučinić za Srpskainfo.

Treća posebna sjednica počinje u srijedu u podne.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here