Naslovna Najnovije Od ovog nema spasa: Rusija spremna da lansira novu hipersoničnu nuklearnu raketu

Od ovog nema spasa: Rusija spremna da lansira novu hipersoničnu nuklearnu raketu

0

Ruske raketne snage ubacile su interkontinentalnu balističku raketu opremljenu hipersoničnim kliznim vozilom „avangard“ sa nuklearnom sposobnošću u lansirni silos na jugu Rusije, navodi Rojters pozivajući se na ruske izvore.

Predsjednik Vladimir Putin najavio je hipersonično klizno vozilo „avangard“ 2018. godine, rekavši da je to odgovor na američki razvoj nove generacije oružja i američkog protivraketnog odbrambenog sistema, podsjeća agencija.

Putin je predstavljajući „avangard“ rekao da udara „kao meteorit“ i da nijedan odbrambeni sistem ne može da ga zaustavi.

Kako se približava cilju, klizno vozilo „avangard“ se odvaja od rakete i može oštro da manevriše van putanje rakete hipersoničnim brzinama do 27 puta većim od brzine zvuka.

„Avangard“ može da dostigne brzinu od oko 34.000 kilometara na sat i napusti Zemljinu atmosferu prije nego što pogodi bilo koju metu u svijetu za manje od 30 minuta, navodi „Dejli mejl“ i dodaje da Zapad nema sredstava da ga zaustavi.

Televizijski kanal „Zvezda“ ruskog ministarstva odbrane prikazao je balističku raketu koja se transportuje do lansirnog silosa u regionu Orenburg u blizini Kazahstana.

Rusija je postavila svoju prvu raketu opremljenu „avangardom“ 2019. u istom postrojenju u Orenburgu.

Rusija i Sjedinjene Države, najveće nuklearne sile, izrazile su žaljenje zbog raspada dogovora o kontroli naoružanja koji su nastojali da uspore hladnoratovsku trku u naoružanju i smanje rizik od nuklearnog rata, piše Rojters.

To ih, međutim, nije spriječilo da zajedno sa Kinom razvijaju niz novih sistema naoružanja, uključujući i hipersonične.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube