Naslovna Društvo Od svjetskog prvaka u podvodnom plivanju do „Supermana“ (VIDEO)

Od svjetskog prvaka u podvodnom plivanju do „Supermana“ (VIDEO)

0
U sovjetskom i ruskom sportskom panteonu ima dosta velikih sportaša, ali jedan svjetski je rekorder u podvodnom plivanju doslovno zaslužio zvanje heroja, jer je u dva navrata riskirao vlastiti život da spasi više od 20 tuđih života.

Šavarš i njegov brat Kamo, koji se također bavio podvodnim plivanjem, i njihov trener Liparit Almasakjan 16. rujna 1976. godine bili su na treningu. Trčali su pored Erevanskog jezera kada je trolejbus broj 15 izgubio kontrolu i za nekoliko sekundi sletio s ceste na pješčanu obalu, a zatim potonuo u hladnoj vodi.

U trolejbusu su bile 92 osobe. Jedan putnik je prisiljavao vozača da stane izvan stanice, vozač se usprotivio i izbila je tuča, koja je prouzrokovala nesreću. Autobus je potonuo na dubinu od deset metara. Ljudi u njemu su pokušavali razbiti staklo i spasiti se, ali bez uspjeha.

U tom trenutku je Šavarš odlučio skočiti u vodu i izvući ljude iz autobusa. Rekao je bratu i treneru da odnose spašene na obalu, a on je zaronio. Kad je stigao do autobusa, nogom je razbio prozor. I pored velikog krvarenja i hladne vode, izvlačio je ljude na površinu, gdje su ga čekali brat i trener. Zaronio je ukupno 30 puta.

(Vijesti Srpske)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube