Naslovna Svijet Odbili da izvrše transplantaciju srca pacijentu koji nije vakcinisan

Odbili da izvrše transplantaciju srca pacijentu koji nije vakcinisan

0

Bolnica u američkom gradu Bostonu odbila je da izvrši transplantaciju srca pacijentu koji nije vakcinisan protiv kovida 19, javili su američki mediji.

Portparol zdravstvene ustanove „Brigam i ženska bolnica“ potvrdio je za AFP da je vakcinacija protiv kovida 19 obavezna prije transplantacije organa.

Otac pacijenta Dejvid Ferguson pojavio se na Si-En-Enu i Ej-Bi-Siju kako bi ispričao priču o 31-godišnjem sinu koji je „na ivici smrti i svojih mogućnosti“, dok čeka transplantaciju srca.

Pacijent, koji je na listi bolnice, odbio je da primi vakcinu, a njegov otac kaže da je razlog to što je vakcinacija „protiv osnovnih principa“ njegovog sina, koji „ne vjeruje u vakcine“.

Prema njegovim riječima, radi se o politici koju sprovodi pomenuta klinika i da je njegov sin uklonjen sa liste jer ne želi da se vakciniše.

U saopštenju bolnice navodi se da su potrebne vakcine koje preporučuje Centar za kontrolu i sprečavanje zaraze (CDC), uključujući protiv kovida 19.

Osim toga, bolnica zahtijeva da „kandidati“ za transplantaciju imaju stil života kojim se obezbjeđuju najbolji izgledi za uspješnu operaciju i za to da pacijent preživi zahvat, s obzirom na ugroženost imunog sistema.

Medicinski etičar na Univerzitetu u Njujorku Artur Kaplan izjavio je za Si-Bi-Es da je imuni sistem nakon transplantacije veoma ugrožen i da bi takvog pacijenta kovid 19 mogao ubiti, te da je zato potrebna vakcina prije zahvata.

Otac je izjavio da poštuje izbor svog sina i da planira da ga prebaci u drugu bolnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: