Naslovna Politika Odbornici SDS-a u Skupštini grada Trebinja: “Skupštinska većina ignorisala sve naše prijedloge”

Odbornici SDS-a u Skupštini grada Trebinja: “Skupštinska većina ignorisala sve naše prijedloge”

0

Burno, maratonsko zasjedanje 4. sjednice Skupštine grada Trebinja trajalo je sinoć do 20 časova. Pred odborbicima je bio obiman dnevni red od 23 tačke, pa je rasprava trajala čak 10 sati.

Prilikom usvajanja dnevnog reda odbornik SDS-a Ilija Mastilović je zatražio da tačke 3. i 4. budu skinute, jer se odnose na programe rada javnih ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač grad Trebinje za 2021.godinu. Mastilović je naveo da “nije logično da se raspravlja o njima i usvajaju programi rada ovih preduzeća i ustanova za 2021. godinu, a da prije toga ustanove nisu podnijele izvještaj o radu za 2020. godinu”.

Predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak je objasnio da je to uobičajena praksa i da on smatra da tu nema ništa sporno.

Odbornik SDS-a dr Slobodan Prtilo je naglasio da bi zbog kvaliteta rasprave bilo bolje da su odbornici, prije rasprave o programima rada, dobili izvještaje o radu tih preduzeća, bez obzira na činjenicu da završni računi mogu biti u izradi do 28. februara. “Smatram da je bilo kakva rasprava bez pomenutih izvještaja beskorisna. Inače, ove tačke koje se tiču programa rada javnih ustanova i preduzeća, kao i izvještaji njihovom radu, zaslužuju više prostora i bilo bi logično da samo oni budu tema jednog cijelog skupštinskog zasjedanja, jer bi se o njima moglo raspravljati i 10 sati” kazao je odbornik Prtilo.

Odbornici SDS-a su izrazili nezadovoljstvo statusom penzionera i udruženja penzionera. “Problematično je što jedno udruženje penzionera iz budžeta grada Trebinja dobija 12.000 KM, a drugo 61.200 KM. U informaciji o položaju i materijalnom statusu penzionera se navodi kako oba udruženja penzionera imaju isti statut, identične organe, identične obaveze i dužnosti i identičnu misiju, ali različitu pomoć iz budžeta. Kratko rečeno: ovakvo stanje ostavlja gorak ukus, pa pitam zašto se penzioneri dijele na ove i one” kazao je Prtilo. On je istakao da mu nisu jasni kriterijumi raspodjele budžetskih sredstava prema ovim udruženjima, te dodao da bi jedini kriterijum trebao da bude broj članova udruženja, pa da se na osnovu toga donese odluka o iznosu sredstava koja će biti dodijeljena udruženjima. “Ovo nije dobro, uzmemo li u obzir da su penzioneri i ovako u nezavidnom finansijskom i psiho-fizičkom položaju” istakao je Prtilo.

Skupštinska većina, kao i obično, nije marila za primjedbe, sugestije i prijedloge opozicionih odbornika, pa su sve tačake dnevnog reda usvojena u formi u kojoj su i predložene, javlja Istok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: