Naslovna Region RAZMATRA SE ZATVARANJE NA 48 SATI ZA VIKEND! Krizni štab danas odlučuje...

RAZMATRA SE ZATVARANJE NA 48 SATI ZA VIKEND! Krizni štab danas odlučuje o ovim merama?

0

Dok se čeka tačan termin nove sednice Kriznog štaba, pojedini članovi sigurni su da će mere za vikend biti oštre, bez obzira da li će odluka biti donesena danas ili sutra.

Naime, pojedini lekari nagoveštavaju da će mere za predstojeći vikend sasvim sigurno uključiti zatvaranje ugostiteljskih objekata.

Postoji mogućnost da to bude od 14 časova u subotu sve do ponedeljka, kao i da zatvaranje važi tokom 48 sati. To je nešto o čemu će se odlučivati, kažu iz Kriznog štaba za MONDO.

Prema njihovim rečima, mere za predstojeći vikend biće zatvaranje kafića i restorana, što je mera koju će “tražiti po svaku cenu”. Mnogi članovi smatraju da je takvu meru bilo potrebno doneti i ranije tokom ove nedelje.

“Mi smo to zatražili, Krizni štab je trebalo da bude održan u utorak, ali nažalost ekonomski deo Kriznog štaba je jak i on je prelomio. Zato se nadam da će odluka za vikend biti doneta na način kako to predlaže lekarska struka. Prema sadašnjim informacijama, gotovo je sigurno da će biti tako i da će sve biti zatvoreno za vikend, a za dalje ćemo videti”, kaže naš izvor.

Osim toga, jedna od stavki o kojoj će se sigurno raspravljati jesu dva održana koncerta u Beogradu, kojima su se prekršile odredbe koje važe u ovakvoj epidemiološkoj situaciji.

“Nedopustivo je što se to dogodilo i što se pronalaze “rupe u zakonu” u pojedinim slučajevima. Pravila moraju biti ista za sve. Koncert je održan zato što je prijavljen kao kulturni događaj. Bez obzira na to koji muzičari su u pitanju, to nije kulturni događaj. U pozorištima i koncertima klasične muzike ljudi sede, ćute i slušaju, nema rizičnog ponašanja i velikog rizika od zaraze. Sa ovakvim koncertima to sigurno nije slučaj”, kažu nezvanično iz Kriznog štaba.

Prema njihovim rečima, iako je sednica Kriznog štaba najavljena za danas, još nema obaveštenja o tačnom terminu sastanka.

Da podsetimo, tokom prethodnog vikenda, počevši od subote u 12 sati do ponedeljka u 6 sati ujutru, mogle su da rade samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe. U ski centrima ugostiteljski objekti nisu radili tokom celog vikenda. Izuzetak su bili hotelski kafići i restorani koji su tokom vikenda mogli da uslužuju samo goste koji imaju prijavljen boravak. Kada je reč o ustanovama kulture, samo pozorišta su mogla da rade do 21 sat, dok su bioskopi bili zatvoreni.

Pretpostavlja se da će slične mere biti donete za ovaj vikend, ali ostaje pitanje koaj mera će biti doneta za radne dane tokom sledeće nedelje. Dr Predrag Kon je u ponedeljak podsetio daje medicinski deo Kriznog štaba davno zauzeo stav da na najmanje sedam dana treba uvesti mere kakve su važile za vikend.

“To je ono što smo tražili. Jasno je da se to ne može baš jednostavno dobiti i da su stavovi iz političko-privrednog dela drugačiji”, rekao je Kon. On smatra da treba sprovesti sprečavanje svih kontakata koji nisu nužni za život i što bržu vakcinaciju.

Mondo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: