34.7 C
Banja Luka

„Odgovor će biti ŽESTOK“: O čemu je Putin razgovarao sa vojnim vrhom Rusije! DETALJI

Eskalacija međunarodne napetosti, razvoj naprednih tehnologija i modernizacija vojske – na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane predsednik Rusije Vladimir Putin nabrojao je glavne vojne pretnje za zemlju i odredio prioritete u daljem razvoju Oružanih snaga zemlje.

On je poručio da je Rusija spremna za sve izazove, ali da ostaje još mnogo toga da se uradi za nacionalnu bezbednost.
Izdvajamo ključne tačke sa današnje sednice:
– „Vojno-politička situacija u svetu ostaje složena, u pojedinim regionima porastao je potencijal za sukobe, pojavila su se nova žarišta napetosti“, istakao je Putin.
– On je podsetio na zabrinutost Moskve zbog gomilanja snaga i velikih manevara kod zapadnih granica Rusije, kao i zbog raspoređivanja elemenata američke protivraketne odbrane.

„Ukoliko se raketni sistemi SAD i NATO-a pojave u Ukrajini, vreme koje je raketama potrebno da stignu do Moskve smanjiće se na 7-10 minuta, a ako se rasporedi hipersonično oružje – vreme će se smanjiti na pet minuta“, konstatovao je ruski predsednik.

– Putin je upozorio da će Moskva žestoko reagovati na neprijateljske poteze i da će preduzeti vojno-tehničke mere, adekvatne pretnjama.
Nacrti sporazuma Rusije sa SAD i NATO-om o odustajanju od raspoređivanja udarnog naoružanja u Istočnoj Evropi i obustavljanju širenja Alijanse na Istok nisu ultimatum, ali Vašington i njegovi saveznici će morati da shvate ozbiljnost situacije.
„To što sada rade na teritoriji Ukrajine ili pokušavaju i planiraju da urade – to nije na hiljadu kilometara od naše granice, to je na našem pragu. Treba da shvate da jednostavno nemamo gde više da se povučemo“.
– Prema rečima predsednika, Moskva se neće zadovoljiti pokušajima da se uvuče u duge razgovore bez krajnjeg rezultata po pitanju bezbednosnih predloga, ali čak i u slučaju dobijanja pravno utvrđenih garancija ne treba im u potpunosti verovati, „jer SAD lako istupaju iz svih međunarodnih sporazuma koji im iz ovog ili onog razloga postanu nezanimljivi“. Kako je Putin istakao, Rusija će pokušavati da reši problem diplomatskim putem.
„Oružani sukobi, krvoproliće – to apsolutno nije naš izbor. Ne želimo takav razvoj događaja“.
– Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naveo je niz primera eskalacije situacije kod zapadnih granica Rusije: intenzitet letova američkih strateških bombardera više se nego udvostručio, pri čemu oni uvežbavaju i nuklearne napade; u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti primećeni su pripadnici američkih privatnih vojnih kompanija, a u gradove Avdejevka i Krasni Liman dopremljene su cisterne sa neidentifikovanim hemijskim supstancama „radi provokacija“.

Modernizacija vojske

– Udeo savremenog naoružanja u ruskoj vojsci premašio je 71 odsto, a u strateškim nuklearnim snagama – 89 odsto što je najviši nivo u istoriji.

„Naše Oružane snage su danas po stepenu modernizacije na vodećim pozicijama u svetu, dok smo po odbrambenim rashodima na devetom mestu“, rekao je Šojgu.

– Prvi raketni puk Strateških raketnih snaga naoružan je sistemom „Avangard“ čije su rakete opremljene hipersoničnim blokovima. Pored toga, dva puka su dobila prve lansere sistema „Jars“. Sledeće godine vojska će dobiti još 21 lansirni sistem „Jars“, „Avangard“ i „Sarmat“.
– U 2021. godini ruska vojska je dobila preko 150 novih i modernizovanih letelica, a sledeće godine biće joj isporučeno preko 260, uključujući dva strateška bombardera Tu-160M. U Vazdušno-kosmičkim snagama formiran je puk aviona MiG-31 koji su naoružani hipersoničnim raketama „Kindžal“.
– Ratna mornarica Rusije u toku 2021. godine dobila je četiri ratna broda i tri podmornice, a sledeće godine mornari bi trebalo da dobiju još 11 brodova i pet podmornica. Planirano je da se do 2030. godine ukupno naprave 34 broda i podmornice.
– U narednim godinama Rusija će se usredsrediti na razvoj visoko preciznog naoružanja – do 2026. godine imaće 30 odsto više nosača takvog oružja i dvostruko više različitih krstarećih raketa, rekao je Šojgu. Istovremeno, neće biti zaboravljene ni tradicionalnije vrste vojne tehnike: Kopnena vojska je ove godine dobila preko 2.400 jedinica nove i modernizovane tehnike, a Vazdušno-desantne snage skoro 500.

Održavanje borbene gotovosti

„Oružane snage su ispunile sve zadatke koji su postavljeni za 2021. godinu. Njihove borbene mogućnosti su povećane za 12,8 odsto. Osiguran je zadati nivo održavanja borbene gotovosti zemlje“, konstatovao je Šojgu.

– Prema njegovim rečima, ispravnost vojne tehnike u ruskoj vojsci održava se na nivou od 95 odsto, kao i prošle godine, a u avijaciji značajno premašuje 80 odsto, što je dvostruko više nego 2012. godine.
– Takođe je saopštio da je u vojsci duplo više vojnika po ugovoru nego vojnih obveznika, a dve trećine njih imaju visoko ili srednje stručno obrazovanje.
– Tokom svog obraćanja ruski lider je konstatovao da nivo borbene obučenosti ruske vojske nastavlja da raste, što su pokazali rezultati strateških vojnih vežbi „Zapad 2021“. Rusija je ove godine održala i druge jedinstvene manevre – na primer ekspediciju „Umka“ na arhipelag Zemlja Franje Josifa.
Pandemija virusa korona nije uticala na visoku borbenu gotovost vojske zahvaljujući tome što je vakcinisano 100 odsto vojnika i 70 odsto civilnog osoblja.
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here