Naslovna Izdvajamo Odluka suda istorijska: Vlast štitila ubice?!

Odluka suda istorijska: Vlast štitila ubice?!

0
„Ovo je istorijska presuda, kako za mene i moju porodicu, tako i za grupu ‘Pravda za Davida’. Ovim se jasno potvrđuje da su entitetske vlasti Republike Srpske stale na stranu ubica i zločinaca i ugrozili moje pravo na život, slobodu izražavanja mojih stavova, takođe, i svih ostalih koji su stali iza mene“, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Davor Dragičević, komentarišući dan ranije donesenu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH).

Sud je u presudi utvrdio da su Davoru Dragičeviću, ocu stradalog mladića Davida Dragičevića iz Banje Luke, povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Apelaciju koja je uvažena podnio je prije dvije godine advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Dragičević.

„Mislim da su ovom odlukom Ustavnog suda po apelaciji konačno otvorena sva vrata koja su bila zatvorena Tužilaštvu BiH, na čelu sa glavnom tužiteljkom, gospođom Gordanom Tadić, da ima otvorene ruke da se istraži organizovano ubistvo mog sina“, kazao je Dragičević.

On se nada da će ova presuda doprinijeti ljudima koji su uz njega da se osjećaju malo lakše, da prodišu.

„Ovo je potvrda da su bili progonjeni, šikanirani, maltretirani i to od strane institucija koje su trebale stati u zaštitu njihovog prava na život, slobodu govora, slobodu kretanja i slobodu izražavanja“, kazao je Dragičević.

Prema njegovim riječima, ova odluka pokazuje da entitetske vlasti nisu u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima vodile istragu o ubistvu njrgovog sina, da uopšte ne vode istragu za organizovano ubistvo, nego vode svoju istragu, sa ciljem zaštite nalogodavaca i ubica Davida Dragičevića.

„Nadam se da će uskoro Tužilaštvo BiH pokrenuti određene korake, kao u slučaju Dženan Memić, ali za sada ne bih više detalja iznosio u javnost. Ovaj predmet ne može završiti entitetska vlast, to mora završiti Tužilaštvo BiH i Sud BiH“, kaže Dragičević.

Uskoro očekujem, kaže on, odlučne korake Tužilaštva BiH, s napomenom da Tužilaštvo BiH istragu radi za organizovani kriminal.

„Kao što je moj advokat Ifet Feraget rekao, samo istragom o istrazi možemo doći do svih onih koji su se drznuli da štite ubice i zločince, da dođemo do nalogodavaca i ubica mog sina Davida. Nadam se da će biti uskoro, kao i sa slučajem Dženan Memić. Ova dva slučaja će preokrenuti cjelokupnu situaciju, kako u državi, tako u tužilaštvima Bosne i Hercegovine, u čitavom pravosudnom sistemu“, kazao je Dragičević, dodajući da je vrijeme je da dođe pravda za Dženana i Davida, i za sve nas.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas, nedaleko od centra Banjaluke. Navodi o njegovom stradanju bili su oprečni.

Na prvoj policijskoj konferenciji za novinare od 26. marta 2018. godine navedeno je da se David potukao u noći kad je nestao, potom izvršio pljačku kuće, a nakon svega upao u rijeku Crkvenu uslijed čega se utopio. Tvrdilo se i da je David bio pod uticajem droga i alkohola.

Sa inkriminirajućim činjenicama nisu se složili Davidovi roditelji koji su istoga dana došli na Trg Krajine, te su im podršku dali i brojni građani.

Nakon druge obdukcije Davidovog tijela 10. aprila smrt je okarakterisana kao nasilna, a kao neposredni uzroci navode se utapanje i krvni podlivi po glavi i tijelu. Sumnju roditelja i građana bude dva obukcijska izvještaja sa različitim vremenima smrti.

Davidov otac, Davor Dragičević optužio je najviše funkcionere Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), za umiješanost i ubistvo njegovog sina.

Svakodnevna okupljanja građana, pod motom ‘Pravda za Davida’ trajala su do 30. decembra iste godine, nakon čega je policija zabranila proteste.

Na banjalučkom Novom groblju 12. marta 2019. godine obavljena je ekshumacija tijela Davida Dragičevića.

Davidovim roditeljima izdato je odobrenje kako bi kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima prebacili u austrijski gradić Wiener Neustadt, nedaleko od Beča, gdje je ponovo sahranjen 15. marta.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, 2. marta 2021. dostavilo je na uvid predmet Dragičević Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 14. aprila 2021. godine kako je donijelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrti Davida Dragičevića, od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Predmet se, kako su saopštili, odnosi na više osoba „zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje krivičnog djela i počinioca, te pomoć počiocu nakon izvršenog krivičnog djela“

(BN/RSE)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: