Naslovna Svijet Oglasila se Moskva o Avganistanu

Oglasila se Moskva o Avganistanu

Rusija poziva sve strane koje su uključene u avganistanski sukob da se uzdrže od upotrebe nasilja, rekao je danas ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebeznja.

„Pozivamo sve avganistanske strane koje su uključene u napore za rješavanje nasilja da se uzdrže od neprijateljstava i da promovišu mirno rješenje“, rekao je Nebeznja na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, prenosi agencija Tass.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebeznja je apelovao da se ne podlegne panici u vezi sa situacijom u Avganistanu.

„U ovom trenutku smatramo da ne bi trebalo da podlegnemo panici, jer je važno da je spriječeno da dođe do masovnog krvoprolića među civilnim stanovništvom“, rekao je on.

Nebeznja je na sastanku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kazao da Rusija pažljivo prati situacija koja se brzo mijenja u Avganistanu, gdje su talibani u nedjelju zauzeli glavni grad Kabul i preuzeli vlast u zemlji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarali su telefonom o situaciji u Avganistanu, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, telefonskim razgovorom dvojice diplomata dogovoren je nastavak konsultacija s Kinom, Pakistanom i Ujedinjenim nacijama, prenio je Rojters.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov telefonski je razgovarao i s kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Lijom o političkoj koordinaciji zbog situacije u Avganistanu i njenih implikacija na region, kako je saopštilo Ministarstvo.

Ruska ambasada u Kabulu proverava sigurnost pre evakuacije

Ruska ambasada u Kabulu zabranila je svom osoblju da juče i danas napuste teriroriju misije, rekao je ruski ambasador u Avganistanu Dmitrij Žirnov za radio Eho Moskva.

Ambasador je kazao da namjerava da se „provoza po gradu“ zajedno sa predstavnicima talibana kako bi se uvjerili da je situacija sigurna, navodi Tass.

Talibani su u odgovoru na upit predložili da krenu bilo kojom rutom uz diskreciono pravo Ambasade da je izabere, kazao je diplomata.

Militanti talibanskog radikalnog pokreta ušli su juče u Kabul bez da su naišli na otpor i za nekoliko sati su preuzeli potpunu kontrolu nad glavnim gradom.

Predsjednik Avganistana Ašraf Gani napustio je zemlju dok zapadne zemlje evakuišu svoje državljane, osoblje ambasada i saradnike.

Agencija podsjeća da je Vrhovni sud Rusije proglasio talibane terorističkom organizacijom 2003. godine.