22.7 C
Banja Luka

OHR-ov paket za poboljšanje izbornog procesa u BiH

Bližimo se još jednim izborima, a vlasti u Bosni i Hercegovini nisu adresirale brojne probleme, sumnje i nedoumice iz prethodnih izbornih ciklusa, kao i ogromne neusklađenosti sa međunarodnim demokratskim standardima na koje već 15 godina ukazuju međunarodni partneri.

Iz tog razloga je visoki predstavnik prepoznao potrebu da interveniše, imajući u vidu nesposobnost ili nespremnost domaćih vlasti da isprave teške nedostatke u izbornom procesu. Birači u BiH moraju imati ravnopravnu priliku da učestvuju u izborima i moraju biti sigurni da je njihov glas adekvatno prebrojan i ispoštovan u kasnijem formiranju vlasti. Izborne krađe moraju biti sistemski spriječene.

Sa ovim ciljem, a nakon brojnih konsultacija sa međunarodnim partnerima, domaćim institucijama, političkim predstavnicima i nevladinim organizacijama, visoki predstavnik je donio paket mjera za poboljšanje integriteta izbornog procesa u BiH.

Ovaj paket pokriva veliki broj oblasti, i detalji se mogu naći na web stranici OHR-a. U najkraćem, ove izmjene se odnose na sljedeće oblasti:

Poboljšanje integriteta i nadzora pri glasanju i prebrojavanju glasova, uključujući i veću sigurnost pri rukovanju izbornim materijalima prije i nakon glasanja te profesionalizaciju biračkih odbora.
Veća transparentnost pri registraciji birača, pogotovo kada su u pitanju lica koja glasaju u odsustvu i izbjeglice, ali i provjere ispravnosti registra birača.

Transparentnije i sigurnije odvijanje izbora od početka do kraja, što podrazumijeva, između ostalog, i elektronsku identifikaciju birača, video-nadzor, kao i elektronsko prebrojavanje glasova.

Jasnije zaštite ljudskih i građanskih prava prije, za vrijeme i poslije izbora, uključujući i preciznije procedure za rješavanje žalbi i sankcionisanje te poboljšanje rodne ravnopravnosti.

Sprečavanje manipulacije birača, između ostalog i strožijim mjerama protiv prijevremene političke promocije i lažnih vijesti, uz veću transparentnost kada je u pitanju finansiranje kampanja i medija.
Neometano provođenje izbora sa pravovremenim osiguranjem sredstava za provođenje izbora i boljim definisanjem ovlasti, integriteta i nezavisnosti Centralne izborne komisije.

Imajući u vidu obim ovog paketa, ali i kratko vrijeme prije sljedećih izbora, predviđeno je da se ove mjere uvode postepeno na odabranim pilot-područjima na Opštinskim izborima 2024., kako bi se testirala i omogućila široka primjena za Opšte izbore 2026.

Кliknite ovde za integralni tekst odluke visokog predstavnika.

(BN) Foto: Ilustracija

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here