Naslovna Najnovije Okuka: U Hercegovini niču samo elektrane lokalnih moćnika

Okuka: U Hercegovini niču samo elektrane lokalnih moćnika

0

– Iako je prvobitno bilo najavljeno da će se prvi megavat sati električne energije iz HE Dabar proizvesti još, sada već davne 2017 godine, do sada je ukupno urađeno nešto malo manje od pola dovodnog tunela. Radovi na ostalim dijelovima ovog, od značaja za Hercegovinu, projekta nisu ni počeli. Možda se HE Dabar nije uspio završiti za ovih 12 godina, ali je zato vrijednost radova uspjela da se udvostruči.

Ovo je na fejsbuk profilu objavio inženjer elektrotehnike Miloš Okuka, koji je zaposlen u jednoj međunarodnoj građevinskoj korporaciji.

I od svih projekata iz oblasti energetike koji SNSD vlast obećava Hercegovini i Hercegovcima, Okuka kaže da je projekat HE Dabar najdalje odmakao, dok je „Buk Bijela“ ostala na položenom kamenu temeljcu.

„Drugi blok termoelektrane Gacko je samo uspio da promijeni nekoliko investitora. Vjetroparkovi Hrgud i Trusina ostali u fazi ispitivanja. O hidroelektranama Nevesinje i Bileća se još i ne govori, osim da postoje u projektu Gornjih horizonata. Ali ono što se radi, bez prekoračenja rokova i bez problema su male solarne elektrane lokalnih funkcionera. I redom svaka sa zagarantovanom otkupnom cijenom električne energije i instalisanom snagom manjom od 250 kilovata,“, naglašava Okuka.

On dalje navodi da zagarantovanu cijenu električne energije solarnim garantuju građani, jer za svaki utrošeni kilovat sat električne energije, građani plate nadoknadu za obnovljive izvore energije.

„Snaga manja od 250 kilovata im garantuje da na ime koncesije državi i opštini ne moraju dati ništa. Ukratko, na ovaj način se iskoriste sve pogodnosti, od građana se uzme maksimalno, a građanima se ne vrati ništa. Upravo iz ovog razloga, nova vlast koju će predvoditi SDS će preispitati finansiranje od strane građana podsticaja za obnovljive izvore energije kao što su mini hidrocentrale, vjetroparkovi, solarne elektrane“, kaže Okuka.

Prema njegovim riječima, treba ubrzati izgradnju elektrana iz sistema Gornjih horizonata…

„Pripremićemo energetski sektor da bude konkurentan na tržištu usklađivanjem zakona sa EU direktivama. Provešćemo racionalizaciju troškova u svim preduzećima u energetskom sektoru. Jačaćemo tehničke službe preduzeća. Do maksimuma pooštriti kriterijume za izgradnju mini hidroelektrana jer mini hidroelektrane nanose veliku ekološku štetu a svojom proizvodnjom ne doprinose skoro ništa u energetskom bilansu“, kazao je Okuka, koji je kandidat za poslanika u NSRS na listi SDS u Izbornoj jedinici 9 iz Nevesinja.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube