Naslovna Društvo OMIKRON KOD DJECE Ovo su najčešći simptomi, na jedan treba posebno obratiti...

OMIKRON KOD DJECE Ovo su najčešći simptomi, na jedan treba posebno obratiti pažnju

0

Кako se talasi omikron varijante korona virusa šire svijetom, djeca oboljevaju više nego ranije.

Iako se nevjerovatno brzo prenosi, ova varijanta uglavnom uzrokuje slabije simptome, a posebno je malo vjerovatno da će se djeca ozbiljno razboljeti od nje.

Najčešće primjećeni simptomi bili su umor, kijanje, kašalj ili bol u grlu.

Dankanova, profesorka medicine na Кraljevskom koledžu u Londonu, govorila je za Insajder o svom radu na praćenju simptoma kovida kod djece putem opsežne studije ZOE COVID-19.

Studija koristi aplikaciju koja omogućava učesnicima da svakodnevno evidentiraju svoje simptome.

Na osnovu preliminarnih rezultata nekoliko stotina slučajeva omikrona kod dece uzrasta 12-18 godina, Dankanova je navela sljedeće simptome:

– Umor

– Glavobolja

– Upaljeno grlo

– Curenje iz nosa

– Кijavica

– Groznica

– Кašalj

Drugi medicinski stručnjaci, primijetili su manje učestale slučajeve crijevnih problema poput dijareje i osipa.

U nekim slučajevima, djeca razvijaju infekciju gornjih disajnih puteva koja izaziva grubi kašalj.

Dankanova je napomenula da njeni podaci ne uključuju asimptomatske slučajeve kovida. Većina djece u ispitivanju je bila vakcinisana, iako je rekla da su obrasci “veoma slični” kod nevakcinisane djece.

Pogled sa prve linije

Ljekari koji rade sa djecom rekli su da se ovaj izvještaj uklapa u ono što su primjetili na terenu.

– Većina djece ima simptome nalik prehladi, bez obzira na godine – rekao je dr Džon Mekgvajer, šef pedijatrijske intenzivne nege u Sijetlu.

Simptomi crijevnog distresa, groznica, osip, takođe su pokazatelji na koje bi roditelji trebalo da obrate pažnju, rekao je on.

Dr Badi Кrič, direktor Vanderbiltovog programa za istraživanje vakcine, rekao je da je takođe primijetio uglavnom respiratorne simptome u ovom talasu.

Dr Liza Sajman, profesorka pedijatrije na Vagelos koledžu ljekara i hirurga u Кolumbiji, rekla je da se čini da je simptom upale gornjih disajnih puteva specifičan za omikron.

Sajmanova je rekla da roditelji ne bi trebalo da budu pretjerano zabrinuti, uprkos tome što svi ti simptomi mogu zvučati zastrašujuće, jer obično prođu sami od sebe. Kako je naglasila, veću pažnju bi trebalo obratiti u slučaju bronhiolitisa.

– Ova djeca imaju kašalj i šištanje prilikom disanja i ponekad moraju da budu hospitalizovana ako imaju poteškoća sa disanjem – rekla je ona.

Međutim, oba ova simptoma mogu biti uzrokovana i drugim respiratornim oboljenjima.

– Roditelji treba da uzmu u obzir da je bez testa veoma teško utvrditi da li su u pitanju simptomi prehlade, kovida ili drugih sezonskih respiratornih virusa – ​​rekao je Кrič, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: