Naslovna Najnovije Opaka infekcija se ponovo budi: I u BiH počeo da RASTE BROJ...

Opaka infekcija se ponovo budi: I u BiH počeo da RASTE BROJ ZARAŽENIH korona virusom

0
Republika Srpska i Federacija BiH bilježe porast broja novozaraženih koronom, što je bilo očekivano nakon povećane transmisije ovog virusa u zemljama regiona i Evrope, odnosno pojave novih podvarijanti omikrona.

Epidemiolozi upozoravaju da bismo i u narednom periodu trebali da očekujemo više oboljelih, s obzirom na varijante korone koje su trenutno dominantne, a za koje je utvrđeno da uspješnije izbjegavaju imunitet protiv ove opake zaraze.

Na sreću, podvarijante koje su trenutno u cirkulaciji daju blaže kliničke slike, ali postoji bojazan da bi, u slučaju nekog značajnijeg širenja, bilo i više hospitalizovanih, te preminulih.

Faktori rizika

Za 24 časa, zaključno sa jučerašnjim danom, korona je potvrđena kod ukupno 31 osobe u Srpskoj, što je 25,6 odsto od ukupnog broja testiranih. Unazad sedam dana, virus je otkriven kod ukupno 94 osobe ili nepunih 12 odsto onih koji su testirani zbog sumnje na ovu zarazu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako kažu u Institutu za javno zdravstvo RS, u Srpskoj je prošle sedmice zabilježen nešto veći broj oboljelih, dok na nivou bolničkog sektora nema značajnijeg odstupanja.

– U brojnim zemljama Evrope transmisija virusa je povećana, a u pojedinim državama to je posebno izraženo kod starijih od 65 godina. Ipak, stopa smrtnosti i dalje ima trend opadanja, a nema značajnijih promjena ni na nivou bolničkog sektora – objašnjava za Srpskainfo epidemiolog u IJZ dr Jelena Đaković Dević.

Prema njenim riječima, u RS u narednom periodu treba očekivati određeni rast novooboljelih, dok se, za sada, ne očekuje neko značajno pogoršanje na nivou bolničkog sektora.

Veća cirkulacija i kontakti ljudi, odnosno putovanja, faktori su koji mogu da doprinesu rastu broja zaraženih, a mi smo upravo u jednom takvom periodu. Međutim, u ovom trenutku dominantan faktor je, ipak,  cirkulacija podvarijanti omikrona – BA.4 i BA.5, koje su najzaslužnije za porast broja novozaraženih koronom u Evropi. Njih je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u maju ove godine proglasio za varijante koje izazivaju zabrinutost. Već tada se sumnjalo da bi one mogle da prouzrokuju ukupan porast kovid 19 slučajeva u Evropi, odnosno da bi mogle da postanu dominantne u narednim mjesecima – isitče Đaković Dević.

Oprez

Dodaje da je karakteristika ovih podvarijanti omikrona da su nešto uspješnije u izbjegavanju prethodno stečenog imuniteta kako kod vakcinisanih, tako i kod onih koji su preboljeli koronu.

– Na osnovu indikatora koje pratimo, možemo da pretpostavimo da i kod nas ima pomenutih podvarijanti. Dobra strana je što one uglavnom izazivaju blaže kliničke slike, ali ne treba zaboraviti da kod određenih kategorija stanovništva mogu da izazovu i teže forme i smrtnost. U posebnom riziku od ovakvog scenarija su, prije svega, stariji ljudi, hronični bolesnici, imunokompromitovane osobe, te nevakcinisani. Oni treba da vode računa o ponašanju u situacijama u kojima postoji rizik zaražavanja, odnosno da primjenjuju bazične epidemiološke mjere. Nepostojanje obaveznih preventivnih mjera ne predstavlja faktor koji bi značajno uticao na kretanje situacije, ali građane kontinuirano savjetujemo da svoje ponašanje prilagode individualnom riziku – kaže Đaković Dević.

Ponavlja da su mutacije virusa očekivane i da će se i dalje dešavati.

– Epidemiološka situacija određeno vrijeme jeste stabilna, ali mi smo i u tom periodu imali i novozaraženih, i oboljelih koji su bili hospitalizovani. S druge strane, činjenica je da još nismo u potpunosti sagledali evoluciju SARS-CoV-2, te da nismo sigurni šta nas sve očekuje u budućnosti – poručuje sagovornica Srpskainfo.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH naglašavaju da već bilježe povećanje broj zaraženih koronom, uz napomenu da ovakav trend očekuju i u narednom periodu.

– S obzirom na to da pomenute podvarijante daju blažu kliničku sliku, neki ljudi nisu ni svjesni da su zaraženi i ne javljaju se ljekaru. Takođe, kad imate veliki broj zaraženih, imaćete i više hospitalizacija, te veću smrtnost. Očekujemo porast broja inficiranih, ali se nadamo da pritisak na bolnički sektor i smrtnost neće biti kao u ranijim talasima – ističe za Srpskainfo epidemiolog u ovom zavodu Mia Blažević.

NEĆE DA SE VAKCINIŠU

Ljekari i dalje upozoravaju na značaj vakcinacija kao najefikasnije zaštite od težih kliničkih slika i smrtnog ishoda, posebno kod rizičnih grupa građana kojima se, kako kažu u ZZJZ FBiH, preporučuje i četvrta doza. Međutim, već dugo vremena rijetki su oni koji donose odluku da uđu u proces imunizacije, odnosno da prime prvu dozu cjepiva.

– Na početku smo bili zadovolji odzivom. Ali, kako je vrijeme proticalo zainteresovanost građana da se zaštite imunizacijom je opadala. U ovom trenutku, vakcinisanje prvom dozom svedeno je na sporadične slučajeve – kaže dr Đaković Dević.

Naglašava da su vakcine, prema svim dostupnim naučnim podacima, još u visokom procentu efektivne i da pružaju zaštitu protiv težih formi bolesti, hospitalizacije i smrti.

– Pojavom različitih varijanti nešto je smanjen procenat zaštite od zaražavanja, ali je zaštita od najgorih ishoda i dalje visoka – poručuje Đaković Dević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: