Naslovna Najnovije Opasna se igra vodi, na gubitku može biti Srpska

Opasna se igra vodi, na gubitku može biti Srpska

0

Dodikove zvanične posjete nikad nisu bile češće. Pokušavajući da balansira između istoka i zapada, i da izvuče korist u vidu kredita od jednih i podrške od drugih, Republiku Srpsku dovodi u nezavidan položaj, kažu stručnjaci. I sve bi to bilo dobro da po srijedi nije isključivo lični interes i sakupljanje političkih poena.

Dodik, jedan dan u Briselu, drugi u Turskoj, treći u Rusiji. Sa lokacijama mijenja i mišljenje, jer izbori se bliže pa je potrebna podrška od istoka do zapada, ističu analitičari.

„Sve to naravno da možemo dovesti u kontekst predizborne kampanje, da on ne smije toliko da se zamjera ni zapadu, dok sa druge strane svi ovi potezi, ne smije preko noći ni da se okrene protiv Rusa. Jednostavno dosta je urađeno na tom imidžu da jeste ruski čovek ovde, da ima dobre odnose sa Vladimirom Putinom i on jednostavno do izbora mora da održava takav trend da ima dobre odnose i da se ne uvedu sankcije Rusiji. Šta će biti posle izbora, to je Milorad Dodik, ne bi me uopšte iznenadilo da onog trenutka kada osvoji vlast, uvede sankcije Rusiji“ ističe Velizar Antić, politički analitičar.

Nakon izbora Dodik će se okrenuti onoj strani koja mu više ponudi i omogući da ostane na vlasti, tvrde analitičari.

Igranje između velikih sila opasna je igra za Republiku Srpsku, čiju sudbinu je Dodik stavio na kocku, zarad poena na izborima, stav je političkih analitičara.

„Malo se igra uopšte sa Republikom Srpskom i pozicijom Republike Srpske, pošto ne možete, uslovno rečeno, sjediti na dvije stolice. Ne možete dobijati kredite i sredstva i težiti evro-atlanskim integracijama, a s druge strane raditi sve protiv toga. I strpljenje, kao što se vidi po sankcijama i svemu ostalom, zapada je sve tanje, pogotovo u situaciji rata u Ukrajini.

Tako da ovim potezom definitivno se Republika Srpska svrstala protiv zapada, dakle koliko god Dodik i politika oko njega nastoji da se prikaže kao neutralan, nepristrasan, definitivno su stali na tu stranu, tako da samo možemo očekivati kakva će reakcija zapada biti“, kaže politički analitičar Mladen Bubonjić.

– Dodik se okreće kako vjetar duva, na domaćem terenu priča jednu priču, dok u zvaničnim posjetama sasvim drugu, onu koja mu u datom momentu donosi više političkih poena, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović. Takva politika nanosi štetu Srpskoj i u konačnici dovodi do iseljavanja velikog broja stanovništva i cvjetanja korupcije, tvrdi Borenović.

„Ma hoće da stvori privid kao da nešto rješava, u suštini zadnji čovjek na planeti koji može bilo kakve prilike stabilizovati je Dodik. Njegov prirodni ambijemnt su konflikti, tenzije i sukobi i on ide sa različitim pričama. Potpuno jednu priču ima u Narodnoj skupštini Republike Srpske dodvorajavući se vlastitom srpskom narodu, sasvim suprotna priča je bila sada u Briselu, koja je kontra onoga što je pričao u Parlamentu Srpske, treća priča je u Turskoj, četvrta priča je u Moskvi.

On jednostavno prilagođava svoju priču različitim sagovornicima i sve to pravi, ja sam ubijeđen, veliku štetu i košta Republiku Srpsku, svih ovih godina i decenija“ tvrdi Borenović.

I dok građani pune budžet boreći se sa poskupljenjima, Dodik putuje, a silna putovanja finansirana su upravo iz budžeta. Prema tome njegove zvanične posjete Srpskoj donose više štete nego koristi.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: