Naslovna Najnovije Vatra zahvatila najveće rusko nalazište gasa: Izbio ogroman požar u Sibiru, ugrožene...

Vatra zahvatila najveće rusko nalazište gasa: Izbio ogroman požar u Sibiru, ugrožene zalihe za Evropu (VIDEO)

0

Najveće rusko gasno polje zahvatio je požar nakon što je pukla cijev u četvrtak rano ujutro.

“Gasprom” je rekao da je požar izbio oko 2.30 na polju “Uregojskoje” u regionu Jamalo-Nenec u Sibiru.

“Urengoskoje” je najveće svjetsko aktivno nalazište gasa čije se zalihe uglavnom šalju u Evropu.

Na snimku se vidi kako plamen kulja u nebo, prije nego što je požar ugašen oko četiri ujutro, prenio je Dejli mejl, dodajući da gasno polje “Urengoskoje” snabdijeva Evropu preko gasovoda “Jamal-Evropa” i da će požar podstaći strahove od prekida nabavke i povećanja cijena usred energetske krize.

List podsjeća da je posljednji put kad je požar pogodio taj region, u avgustu prošle godine, došlo do značajnog pada proizvodnje i rasta cijena.

Novi požar dogodio se u prerađivačkom objektu kroz koji prolaze velike količine prirodnog gasa na putu ka Evropi. “Gasprom” je rekao da i dalje analizira obim štete, ali da nije bilo prekida u nabavkama.

Ovo je posljednji u nizu požara na ključnim ruskim instalacijama u jeku invazije na Ukrajinu, pa su takvi incidenti naveli na sumnju u sabotažu.

Dejli mejl ukazuje da Ukrajina nije komentarisala nijedan od tih požara i da je nejasno da li su takvi incidenti koordinisani iz Kijeva. Ipak, navodi list, smatra se da su lokacije blizu ukrajinske granice napadane projektilima, dronovima i helikopterima, a smatra se da ukrajinski specijalci operišu iza linija kako bi omele ruske vojne napore.

Za neke požare sumnja se da su djelo Rusa koji se protive ratu, navodi Dejli mejl dodajući da je više od deset vojnik kancelarija za regrutovanje napadnuto molotovljevim koktelima.

(SRPSKAINFO)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: