Naslovna Najnovije Opština Istočno Novo Sarajevo nezakonito naplaćuje odvoz smeća, načelnik ne zna da...

Opština Istočno Novo Sarajevo nezakonito naplaćuje odvoz smeća, načelnik ne zna da je naplata suprotnog zakona

0

Lenka Kozić iz Istočnog Novog Sarajeva jedna je od destinacija građana/ki koji smatraju da im komunalno poduzeće „Rad“ naplaćuje odvoz smeća u nezakonito utvrđenom iznosu.

„To je u suprotnosti sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, koji propisuje da se naknada za odvoz smeća obračunava prema jedinici stambene površine (metar kvadratni ). To znači da mali stanovi plaćaju manje, a veći više što nije slučaj u Istočnom Sarajevu”, kaže za BUKU Lenka Kozić, građanka Istočnog Novog Sarajeva.

Građani su se putem odbornika obraćali lokalnoj skupštini, ali bezuspješno. Njihov zahtjev je obrazložen na sjednici Skupštine opštine, ali je sjednica završena bez zaključka o njihovom zahtjevu.

“Obratili smo se, poslije toga, načelniku opštine i tu nismo dobili nikakav odgovor. Ja zaista ne razumijem zbog čega se nadležni organi ne izjasne po upućenim zahtjevima za poštivanje Zakona”, pita se Lenka.

Ne, za načelnika sve je po zakonu. Visina naknade za odvoz smeća temelji se na Odluci o davanju saglasnosti na Odluku o usvajanju cjenovnika usluga Komunalnog poduzeća “Rad” ad Istočno Novo Sarajevo koju je usvojila Skupština na sjednici održanoj 1. studenog 2017. godine.

“Nije to nezakonito, zakon je to dozvolio. 80% opština i gradova, mislim čak iu Bosni i Hercegovini, tako naplaćuje odvoz smeća”, odgovara načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić na pitanje BUKE zašto odvoz smeća naplaćuju u suprotnosti sa zakonom.

Za načelnika je sasvim uredu da svi građani odvoz smeća plaćaju po istoj cijeni, za građane neshvatljivo.

“Ovo ne razumijem više, što se zaista kvalitetno obavlja usluga odvoza smeća, vrhunska, bez ikakve primjedbe. Takođe, ima mnogo dobrih akcija i rezultata u opštinama u Istočnom Sarajevu, pa tim više iznenađuje, nonšalantan odnos prema zahtjevu grupe građana za poštivanje zakona u regulisanju naknade za odvoz smeća”, dodaje Kozić.

Ministarstvo: Zakon nalaže naplatu po m2

Dok načelnik kaže da je naplata po zakonu, iz resornog ministarstva za BUKU kažu da je zakon, bez izuzetaka, jasan.

„Članom 23. Zakona o komunalnim djelatnostima propisano je da se komunalna naknada određuje prema jedinici izgrađene korisne površine (m2) za stambeni, poslovni i pomoćni prostor i objekte društvenog standarda, a zakon je obvezujući za sve. Skupština jedinice lokalne samouprave, u skladu sa ovim zakonom, propisuje obavezu plaćanja komunalne naknade za korištenje objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje, a odlukom skupštine jedinice lokalne samouprave kojom se uvodi obaveza plaćanja komunalne naknade, određuju se osnovi i mjerila kojima se utvrđuje visina naknade, zavisno od stupnja opremljenosti naselja komunalnim objektima i uređajima zajedničke komunalne potrošnje i kvalitete i standarda komunalnih proizvoda i usluga. Visina komunalne naknade utvrđuje se rješenjem organa jedinice lokalne samouprave nadležnog za komunalne poslove,

Građani su se žalili, ali su od Ministarstva dobili odgovor da moraju dostaviti rješenje, kojeg, kažu nam građani, nema. BUKA je u posjedu dopisa koji je tadašnja resorna ministarka Srebrenka Golić potpisala, a u kojem građanima govori da bez rješenja jedino što mogu učiniti jeste podnijeti inicijativu Ustavnom sudu Republike Srpske za ocjenu ustavnosti i zakonitosti takve odluke.

Ne, iz Ministarstva kažu da nemaju saznanja da opštine naplaćuju odvoz smeća mimo zakona.

„Ministarstvo do sada nije imalo izravna saznanja da pojedine lokalne zajednice određuju komunalnu naknadu suprotno Zakonu, niti smo imali predmete/žalbe građana na takav način određivanja komunalne naknade. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nije nadležno za kontrolu zakonitosti rada jedinica lokalne samouprave, u konkretnom slučaju – može postupiti samo kao drugostupanjski organ, po žalbi obveznika naknade“, kažu iz Ministarstva.

Načelnik Katić nakon što su mu objavili stav Ministarstva te dijelove zakona koje je moguće pronaći i jednostavno internetskom pretragom, kaže: „Nemam taj dopis Ministarstva, ali ja bih volio da nam upute po kom članu zakona obavezno da se tako naplaćuje odvoz smeća. Ako se utvrdi da mi na bilo koji način kršimo zakon, naravno da će doći do izmjene te Odluke“, kaže Katić za BUKU.

Po članu 23 Zakona. Utvrđeno je, a na načelniku je sada samo da ispuni najavljeno. Ne, možda čeka dopis.

Uzaludno višegodišnje upozoravanje lokalne vlasti da krši zakon te ignorisanje problema resornog Ministarstva vjerojatno će natjerati građane da svoja prava traže pred sudom.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube