Naslovna Najnovije „Opozvati Šmita, nanio trajnu štetu u BiH“ Stiglo pismo u njemački parlament

„Opozvati Šmita, nanio trajnu štetu u BiH“ Stiglo pismo u njemački parlament

0

Grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan uputila je u pismu Komitetu Bundestaga za spoljne poslove zahtjev za opoziv Kristijana Šmita, kojeg RS ne priznaje kao Visokog predstavnika u BiH, optužujući ovog političara CSU da je nanio trajnu štetu mirovnom procesu u BiH i imidžu Njemačke, piše danas njemački Špigl.

Upismu koje je u posjedu ovog lista navodi se da njegovi autori Šmitu zamjeraju akcije koje su “promovisale nacionalističke snage i štitile one koji rade na potkopavanju i uništavanju BiH”.

Tako je, prema pisanju Špigla, Šmit dozvolio hrvatskoj vladi da ga instrumentalizuje za promjene Izbornog zakona u BiH, slikao se ispred zastave, kako je navedeno, “raspuštene hrvatske paradržave” na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, te dao lažne informacije Odboru britanskog parlamenta za spoljne poslove o nalogu koji je dobio od Hrvatske.

Među autorima pisma je nekadašnja ambasador NJemačke u Sjevernoj Makedoniji, kao i nekadašnji saradnici u administraciji visokog predstavnika koji zahtijevaju preduzimanje svega neophodnog za Šmitovo razrješenje.

Sam Šmit je ove sve navode odbacio, tvrdeći da autori pisma operišu očiglednim lažima.

U izjavi autorima teksta Veitu Mediku i Marini Kormbaki, predsjednik Komiteta Bundestaga za spoljne poslove Mihael Rot /SPD/ naveo je da će pismo iskoristiti da bi Šmita pozvao pred ovaj komitet na razgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: