Naslovna Region Optužen za šverc cigareta vrijednih 1,15 miliona KM u BiH

Optužen za šverc cigareta vrijednih 1,15 miliona KM u BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mevljudina Kalača (43) iz Rožaja, državljanina Crne Gore za krijumčarenje cigareta u vrijednosti od 1,15 miliona KM.

Optuženog, koji se nalazi u pritvoru, terete da je, 20. februara, upravljajući teretnim motornim vozilom, iz Crne Gore u BiH, prokrijumčario veliku količinu cigareta, koja nije zavedena u carinskoj dokumentaciji, prevozeći ih skrivene u kamionu, koji je prevozio sekundarne papirne sirovine iz pravca Crne Gore, ka krajnjem odredištu u Hrvatskoj.

Nakon ulaska u BiH, ovlašćene službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kamion su pod pratnjom sprovele na carinski terminal u Sarajevu, gdje je upotrebom specijalističke opreme za skeniranje i preglede tereta, otkrivena količina od 292.499 kutija cigareta, procijenje tržišne vrijednosti od 1,15 miliona KM. Cigarete su zaplijenjene i oduzete, a optuženi je lišen slobode i od tada se nalazi u pritvoru.

-Ova zaplijena, jedna je od najvećih zaplijena krijumčarenih cigareta u BiH. Optuženi se tereti da je, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenio robu veće vrijednosti, te time počinio krivično djelo krijumčarenje. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.