20.7 C
Banja Luka

Оptužnica protiv bivšeg ministra Lučića: Osumnjičen da je uzeo laptop, troškove hrane i pića fakturisao ministarstvu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloša Lučića za visoku korupciju, te još tri lica, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Optužnica je podignuta i protiv Siniše Papaza zvanog „Pape“ državljanina BiH i Srbije, te Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića.

Optuženi Lučić tereti se za zloupotrebu 69.269 KM, za koliko je oštetio budžet BiH, a od ukupnog iznosa mu je optuženi Papaz pomogao da pribavi nezakonitu imovinsku korist od oko 15.900 KM, a optuženi Šehovac od 12.195 KM.

Prema optužnici, Lučić je optuženom Ristoviću pribavio imovinsku korist od 2.080 KM.

U optužnici je navedeno da je Lučić postupao protiv odredaba koje definišu i regulišu trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava Ministarstva na čijem čelu je bio, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku ovog ministarstva.

U optužnici je navedeno i da je od optuženog Papaza nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa koje su već platili gosti u ugostiteljskim objektima, preuzimao ih i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara ili račune za konzumaciju hrane i pića u različitim ugostiteljskim objektima, lažno prikazivao kao troškove nastale za potrebe Ministarstva.

Tereti se i da je na druge načine zloupotrebljavao resurse i službenu platnu bankovnu karticu Ministarstva – za točenje goriva u različita vozila koja nisu bila u vlasništvu ovog ministarstva.

U optužnici je navedeno da je optuženi Lučić, koristeći službeno vozilo „audi a šest“, vršio navodno održavanje vozila mimo odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali optuženi Šehovac i Ristović, pa su na taj način prezentovali troškove koji se nisu desili i tako ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

U okviru istrage evidentirano je više od 100 pojedinačnih zloupotreba i nezakonitih korištenja sredstava Ministarstva u različitim iznosima.

Optuženi Lučić, tereti se i da je prisvojio sredstva Ministarstva, u vidu elektronske opreme /laptop i mobilni telefon/, koje je prilikom razduženja sa funkcije lažno prijavio da su ukradeni, ali su pronađeni prilikom pretresa njegove porodične kuće.

Lučić se tereti za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pronevjera, a ostala trojica za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 120 svjedoka, tri vještaka i prilaganjem više od 400 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here