Naslovna Izdvajamo ORBAN BUDI EVROPU: Samo direktno u rat sa Rusijom! Želite li to?

ORBAN BUDI EVROPU: Samo direktno u rat sa Rusijom! Želite li to?

0
Strategija EU i SAD u sukobu u Ukrajini je pogrešna, plaćaju Ukrajinci i Evropljani, nova strategija bi bila povezana sa slanjem trupa u Ukrajinu, a zapadne zemlje to još ne žele, rekao je mađarski premijer, Viktor Orban.

„Sa Zapada se rat odvija po sledećoj strategiji: Ukrajinci se bore i ginu, a mi snabdevamo novcem, informacijama i oružjem. I mislimo da ovom kombinacijom, bez našeg direktnog učešća… možemo da pobedimo Rusiju. Ovo je suština strategije. I u proteklih više od godinu dana pokazalo se da ova strategija ne može da pobedi Ruse… Ova strategija nas definitivno ne vodi ni do kakve pobede“, rekao je Orban na konferenciji Tranzit, koju je prenosio TV kanal M1.

Prema njegovim rečima, u takvoj situaciji je „potreban ili mir ili nova strategija“.

„Ali ne postoji nova strategija. Verovatno zato što bi centralni element nove strategije bio… slanje vojske. Ovo trenutno niko ne želi“, rekao je mađarski premijer.

„Mislim da je ovo takva strateška greška, greška u planiranju, vojna strategija Evropske unije i Sjedinjenih Država, za koju plaćamo ogromnu cenu, uključujući i nas. A Ukrajinci plaćaju najveću cenu. Ali mi takođe plaćamo, jer smo poslali 70 milijardi evra, a sada razgovaramo o temi da pošaljemo još 50 milijardi evra… dok se evropska ekonomija suočava sa tako ozbiljnim problemima da je svaki peni bitan“, rekao je Orban.

On je ranije rekao da se ne zna koliko dugo će EU moći da pruža finansijsku podršku Ukrajini, s obzirom na nedostatak izveštaja o tome na šta je potrošeno 70 milijardi evra iz planiranog sedmogodišnjeg budžeta EU. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je ranije da Budimpešta čeka izveštaj o sredstvima koje je EU izdvojila za podršku Ukrajini.

Od početka sukoba, Mađarska se dosledno protivila sankcijama ruskim energetskim resursima i slanju oružja Ukrajini. U martu 2022. godine mađarski parlament je doneo uredbu o zabrani isporuke oružja Ukrajini sa teritorije zemlje. Sijarto je objasnio da Budimpešta nastoji da obezbedi teritoriju Zakarpatja, gde žive etnički Mađari, jer bi snabdevanje oružjem preko njene teritorije postalo legitimni vojni cilj. Rukovodstvo zemlje je više puta naglašavalo da se Mađarska zalaže za rani početak mirovnih pregovora.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube