Naslovna Najnovije ORBAN PONOVO PRKOSI VAŠINGTONU Mađarski premijer zapretio Americi ako ovo ne uradi

ORBAN PONOVO PRKOSI VAŠINGTONU Mađarski premijer zapretio Americi ako ovo ne uradi

0

Mađarska do daljeg neće dobiti napredne američke raketne sisteme HIMARS, koji su se pokazali izuzetno uspešnim u ratu u Ukrajini.

Američki senator Džim Riš, republikanac iz savezne države Ajdaho, rekao je za Vašington post da ne dolazi u obzir da Budimpešta dobije ovo oružje sve dok budu sprečavali Švedsku da uđe u NATO. Reč je o paketu naoružanja vrednom 735 miliona dolara, koje će do daljeg ostati u Americi. Nije isključeno da paket ode u Ukrajinu, ako Mađarska nastavi da bude neprijateljski raspoložena prema strateškim interesima Alijanse.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana je u sukobu sa svim saveznicima u EU, jer pokazuje preteranu sklonost zaštiti interesa Rusije. Mađarska će prihvatiti sve pakete sankcija, ali će naknadno pokušati da ih ublaži. Primer je bio naknadni zahtev da se ruski patrijarh Kiril skine sa sankcionisane liste. Orban i njegovi sledbenici su besni jer im je blokiran pristup sredstvima EU fonda za oporavak, zato što su u otvorenom sukobu sa evropskim vrednostima, pa su potkopavanje zajedničkih odluka preneli i u NATO, gde su takođe bili protiv članstva Finske. Helsinkiju nisu zamerili ništa posebno, tvrdili su da je reč o proceduralnim pitanjima. Kada je Turska po ubrzanoj proceduri ratifikovala članstvo Finske, mađarski parlament je odjednom rešio sve proceduralne prepreke. Ostala je Švedska, a ovde je neupitni lider Mađarske zaključio da je Stokholm preterano kritičan prema mađarskoj demokratiji.

„Mi stojimo uz Trampa“

SAD su to dugo mirno posmatrale, a onda je počeo udar, prvo su pod sankcije pali Mađari iz uprave ruske međunarodne investicione banke koja se povukla iz Budimpešte. Sada su ostali bez modernog naoružanja. „Već neko vreme izražavam zabrinutost mađarskoj vladi u vezi sa odbijanjem da glasa za ulazak Švedske u NATO. Sada je jun i još uvek nije završen, pa sam odlučio da će prodaja nove američke vojne opreme Mađarskoj biti biti obustavljena“, rekao je senator koji je glasao protiv opoziva bivšeg američkom predsednia Donalda Trampa, ali je prihvatio izbornu pobedu Džoa Bajdena.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je pre nekoliko dana, u intervjuu u emisiji „National Report“ na kanalu Njuzmaks, rekao da rata u Ukrajini ne bi bilo da je Donald Tramp ostao predsednik SAD, a da Mađarska stoji uz njega kao „pravi prijatelj“ koji je na udaru „liberalnog mejnstrima“.

Ponašanje Mađarske i Turske izaziva sve veći gnev ostalih članica jer ostavljaju utisak nejedinstvene Alijanse, a sve su više sumnje da se posebno Budimpešta trudi da što više zaštiti ruske interese. Pomaka u Orbanovom stavu biti neće jer je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u sredu potvrdio da Švedska neće pristupiti članstvu u NATO pre julskog samita NATO-a u Viljnusu. Erdogan tvrdi da Švedska, pružajući utočište kurdskoj i turskoj zajednici koja beže od progona zvanične Ankare, štiti teroriste.

Vašington post prenosi reči američkog ambasadora u Budimpešti: „SAD će nastaviti da neumorno rade na bližoj saradnji sa našim saveznikom. Međutim, postoji stvarna zabrinutost u vezi sa strateškim odlukama koje Mađarska donosi – i ta zabrinutost se široko deli“, rekao je ambasador Dejvid Presman.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube