Naslovna Najnovije Još uvijek upitna provjera porijekla imovine u Srpskoj?!

Još uvijek upitna provjera porijekla imovine u Srpskoj?!

0

Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu od 75% na imovinu za koju se ne može dokazati porijeklo, koji je usvojen u veljači prošle godine, do marta ove godine treba da stupi na snagu. Provjerili smo da li su institucije spremne da provode ovaj zakon i da li će zaista doći do dodatnog oporezivanja nezakonito stečene imovine?

Godinu dana od usvajanja Zakona o utvrđivanju porijekla i posebnom porezu na imovinu uskoro će stupiti na snagu. Premijer Republike Srpske očekuje da će primjena ovog zakona početi na vrijeme.

Iz Poreske uprave Republike Srpske priopćeno je da je donesen pravilnik o organizaciji i obezbijeđena sredstva za rad.

Međutim, Pravilnik o utvrđivanju vrijednosti imovine bit će donesen u roku od tri mjeseca, a nakon stupanja na snagu zakona.

Rok od jedne godine za stupanje zakona na snagu, kažu novinari koji prate ovu temu, i institucije koje čak ni godinu dana nakon proteka roka još nisu spremne za primjenu zakona, unose sumnju da postoji iskrena mjera da se on provodi.

Da će novim zakonom doći do dodatnog oporezivanja nezakonito stečene imovine brojnih funkcionalera koji su se obogatili na račun građana Republike Srpske ne očekuju ni predstavnici opozicije.

Zakon predviđa da se osoba koja je u roku od tri uzastopne godine stekla imovinu veću od 300 tisuća maraka, a za koju se ne može dokazati porijeklo uvodi porez na tu imovinu od 75% njene vrijednosti.

I dalje ostaje otvoreno pitanje zašto do sada nije bilo borbe protiv nezakonitog bogaćenja jer su iu prethodnim godinama doneseni slični zakoni?

Usvajanje ovog zakona više puta su tražili predstavnici opozicije, međutim on je usvojen tek u veljači prošle godine, nakon što je nacrt zakona stigao iz SNSD-a.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube