Naslovna Izdvajamo Šmit najavio uvođenje sankcije Republici Srpskoj

Šmit najavio uvođenje sankcije Republici Srpskoj

0

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit danas je tijekom saslušanja pred Komitetom za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije, govoreći u vezi sankcionisanja političara iz Republike Srpske koji su na crnim listama, kazao kako se više zalaže za „financijsko uvjetovanje Republike Srpske“ i da u vezi sa tim „EU i Njemačka su blokirale neki novac i sada razgovaramo s MMF-om i drugima da vidimo što oni mogu raditi“.

On je na početku svoga svjedočenja kazao kako mu je drago što su se stvari pokrenule u BiH što nije bio slučaj prethodnih godina zbog, kako je istaknuo, blokade predstavnika iz Republike Srpske. Sada su se ti predstavnici, dodao je, predvođeni entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom vratili u institucije.

Na pitanje hoće li se koristiti tzv. Bonske vlasti protiv političara iz Republike Srpske, koji su u vlasti, a nalaze se na crnim listama SAD-a i Velike Britanije, Šmit je odgovorio da bi volio da je ovo sada vrijeme Pedija Ešdauna kada je bila snažna podrška međunarodne zajednice.

“Ponekad je BiH htjela da sam poput Ashdowna, on je radio u nekom drugom okruženju kada je bilo snažno prisustvo SFOR-a i imali smo međunarodnu policijsku strukturu. Ne bih to odbacio, ali još uvijek ne bih koristio Bonske vlasti. Više bih razmišljao o financijskom uvjetovanju. Republika Srpska je jedan od siromašnijih dijelova BiH, treba novac i podršku”, kazao je Šmit, prenosiN1.

(BN Foto:Arhiva) 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube