Naslovna Region Osam mjeseci vladavine Zdravka Krivokapića: Slagao Patrijarha, sa DPS-om smijenio Leposavića, otjerao...

Osam mjeseci vladavine Zdravka Krivokapića: Slagao Patrijarha, sa DPS-om smijenio Leposavića, otjerao sve saradnike, dogovara se sa Milom, tajkuni i lopovi se narodu smiju u lice!

0

Osam mjeseci je prošlo od kad je Crna Gora dobila vladu, a sem praznih obećanja građani nisu dobili mnogo toga.

Od 4. decembra kada su stupili na vlast, eksperti nijesu donijeli ništa novo, a premijer Zdravko Krivokapić uspio je nekoliko puta da uzburka javnost svojim stavovima i postupcima.

Za osam mjeseci Krivokapić se češće gledao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem nego sa parlamentarnom većinom, data obećanja nije ispunio, smijenio je ministra pravde Vladimira Leposavića, otjerao saradnike, a uspio je i da izigra Crkvu i patrijarha Porfirija i nepotpisivanjem Temeljnog ugovora da napravi skandal odlaskom u Beograd.

Iako su u decembru donijeli novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, Vlada nije Srpsku pravoslavnu crkvu ispoštovala do kraja. Iako danima obećava da će potpisati Temeljni ugovor, Krivokapić to nije učinio u maju kada se pojavio u Patrijaršiji i naprasno odustao od potpisivanja ugovora sa SPC.

Patrijarh Porfirije je ostao zatečen sa Krivokapićevim postupkom, pa je konstatovao da je Crkva u Crnoj Gori i dalje u opasnosti. Krivokapić se nakon toga, početkom juna pojavio na dočeku novoizabranog mitropolita Joanikija u Podgorici, gdje je tražio oproštaj ukoliko je nešto pogriješio. Ponovo se nedavno oglasio i poručio milom narodu da će potpisati Temeljni ugovor, doduše izmijenjenu verziju koju je u međuvremenu poslao u Beograd.

Smjena ministra pravde Vladimira Leposavića bila je još jedna šokantna odluka koju je premijer donio, a smijenio ga je zbog izjave o Srebrenici, i to uz pomoć DPS-a koji se vratio u parlament i glasao za smjenu ministra pravde.

Leposavić je osoba koja je bliska Crkvi, a učestvovao je u kreiranju prvobitne verzije Temeljnog ugovora, što je možda bio i još jedan od potajnih razloga za njegovu smjenu. Nakon smjene Leposavića, “puklo” je i u Krivokapićevom kabinetu, pa je ubrzo smijenio i generalnog sekretara Vlade Boža Milonjića, i na njegovo mjesto postavio Žanu Praščević Milačić, suprugu Marka Milačića.

Kohabitacija radi, doduše ne obostrano

Premijer se tokom ovih devet mjeseci više puta sreo sa predsjednikom Milom Đukanovićem nego sa parlamentarnom većinom, pravdajući se da to tako mora kada ste na vlasti.

Međutim, Đukanović nije uvijek za kohabitaciju, jer nijedan predlog za ambasadora nije prihvatio, a svoje ambasadore je jedva opozvao. Morali su Krivokapić i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović dobro da se namuče da bi prihvatio opoziv pojedinih ambasadora bliskih DPS-u. Nije Đukanović slušao ni kad je potpisivanje zakona u pitanju, pa je često vraćao zakone u parlament na ponovno odlučivanje.Tako je bilo sa Tužilačkim, ali i sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Pokušalo se sa crnogorskih državljanstvom i ukidanjem prava glasa onima koji žive van Crne Gore, ipak nakon kratke pobune komita i sastankom sa Đukanovićem, Krivokapić je odustao od promjene Zakona o državljanstvu.

Sastajao se Krivokapić i sa drugim članovima opozicije, pa je nedavno isplivala informacija da je Draginji nosio cvijeće, kada, zbog čega i kako nije objasnio, niti je odgovorio na prozivke poslanika Raška Konjevića.

Zakoni na čekanju

Zakon  o porijeklu imovine je pomenut, ali dalje od toga se nije odmaklo. I vicepremijer Dritan Abazović i premijer Krivokapić bili su glasni kada su na početku pričali o Zakonu o porijeklu imovine. Sada o tome nema puno riječi, a najavljuje se za septembar. Kada je o imovini riječ, državna je još u rukama Mila Đukanovića, pa predsjednik i dalje koristi “majbah” koji ne mogu da mu odzumu.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić još u februaru je Đukanoviću poručio da zaduži novi automobil, na šta se on oglušio pa i dalje koristi luksuzni automobil. Nijesu uspjeli da oduzmu “majbah” predsjedniku, ali ni onaj kojeg je koristio Duško Marković još nije prodat. Automobil je procjenjen na 600.000 evra, međutim još čeka svoga kupca.

Afere u fiokama

Pokušali su pojedini ministri da otkriju afere svojih predhodnika, pa je tu bilo riječi o Abu Dabi fondu i kupovini neispravne opreme za MUP. Budžet je ovakvim štetnim ugovorila oštećen za milione evra, međutim afere su ostale u fiokama. Niko do sada nije odgovarao za to što je granična policija dobila neispravnu opremu, kao ni za aferu Abu Dabi fond.

Isplivala je afera “stanovi” tokom koje su tužioci, sudije i visoki funkcioneri kupovali stanove po ekstremno niskim cijenama, ni te stanove više niko ne pominje.

Iako je Abazović najaviljivao obračun sa kriminalom, spektakularna hapšenja su završavana puštanjem na slobodu osumnjičenih uglavnom bivših funkcionera. Od obračuna sa kriminalom nema ništa, bar za sada, jer svi čekaju promjene u tužilaštvu.

Odnosi sa Srbijom

Odnosi na relaciji Crna Gora- Srbija su ostali na istom nivou kada je i DPS bila na vlasti. Ministar vanjskih poslova je ranije saopštio da je saga oko protjeranog ambasadora Vladimira Božovića za njega završen slučaj, te da očekuje da Srbija postavi novog ambasadora, što do sad nije učinjeno.

Srbija je prva poslala vakcine Crnoj Gori, međutim oni na taj gest nijesu odgovorili kako treba, već su nastavili sa politikom DPS-a, optužujući srpsku vlast da se miješa u unutrašnje poslove Crne Gore.

Sa druge strane, vlast u Crnoj Gori je nekoliko puta priznala Kosovo, a u parlamentu je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici, što su srpske vlasti ocijenile kao proglašavanje srpskog naroda za genocid, a i okrivljavanje Srbije za taj zločin.

Ministrima iz Krivokapićeve vlade to nije prepreka da često posjete Srbiju i sarađuju sa kolegama.Ove godine nije razmišljano o zatvaranju granica, pa je obala puna turista, uglavnom iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ima nešto i za pohvalu

U ovoj vladi i nije sve baš negativno, a izdvajaju se ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić koje su donijele neke promjene u svojim resorima. Bratićka je smijenila kadrove bliske DPS-u, a slično je uradila i Borovinić.

Ministarka zdravlja i njen resor su se uspješnije izborili sa koronavirusom od prethodnika, nabavljene su vakcine iako je u početku bilo kašnjenja, a vakcinacija teče kao što je i najavljeno.

Za razliku od drugih resora u kojima i dalje radi DPS kadar, one u svojim resorima napravile promjene.

Građani su dobili obećanje da će djeca dobiti besplatne udžbenike, a mališani mlađi od šest godina dječiji dodatak, što je za pohvalu. Gorivo je poskupilo i deset puta, toliko da su se morale cijene osnovnih životnih namirnica ograničiti. Sve nas je vratilo u devedesete dijeljenje po tri litra ulja najugroženijem stanovništvu, ali i socijalnih bonova. Ipak tu krivica nije na sadašnjoj, već na prethodnoj vlasti.

Nagledali su se građani skandala i nemaštine tokom 30 godina, pa su izdržali i ovih osam mjeseci. Tokom ovog perioda vidjeli su mnogo toga, ali malo je urađeno za građanina. Vidjeli smo dosta skandala, nesloge, promjene mišljenja, odluka, razne smjene ljudi koji su ovu vlast i glasali, kohabitaciju sa DPS-om.

Uglavnom, sve se svodi na jedno – Sve je isto, samo njega nema. Ili ga možda ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: