30.7 C
Banja Luka

Oslobađajuća presuda za mitropolita Јoanikija i osam sveštenika

Mitropolit crnogorsko primorski Јoanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su danas optužbi da su 2020. godine postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i da su se na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću okupili zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta.

Odluka je donesena u Osnovnom sudu u Nikšiću, gdje su njihovi advokati istakli u završnim riječima da mitropolit i osmorica sveštenika nisu izvršila krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Advokat Sava Kostić je kazao da je riječ o istorijskom postupku ne samo za pravosuđe, već i za istoriju Crne Gore jer se nikada nije desilo da mitropolit i sveštenici budu uhapšeni od svoje države i policije, a onda da im se sudi.

Advokati su u završnim rečima istakli da 12. maja 2020. godine nije održana litija već molitveni hod, da niko od sveštenika nije pozivao narod da se okupi, kao i da se prvi slučaj zaraze korona virusom u Nikšiću nakon tog dana pojavio tek 23. juna 2020.

Mitropolit Јoanikije je rekao da su toga dana uradili jedino ono što su mogli – izašli u susret narodu koji je došao iz pijeteta i poštovanja prema Svetom Vasiliju i krenuli u molitveni hod. Na taj način su, kako je rekao, spriječili mogući haos.

– Ovako se narod razišao blagovremeno, svi otišli zadovoljni i bez posljedica – kazao je mitropolit i istakao da nadležni organi nisu radili svoj posao.

Podsjetio ih je da su u tom periodu održavani i politički skupovi i da država, policija i tužilaštvo nisu reagovali.

Ostali okrivljeni su istakli da je ovaj proces montiran, a da je obaveza sveštenika da tog i svih drugih dana budu sa narodom, kao i uz narod, kao i da nisu pozivali narod na okupljanje, niti je 12. maja 2020. organizovana litija. Svi su istakli da je u ovom postupku, ali i u životu, najvažnije da ostanemo ljudi, prenijele su podgoričke Vijesti.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here