21.7 C
Banja Luka

Oslobodio Mektića, sudi Dodiku: Kako je sudija Strika obrazložio presudu protiv Cikotića

Nekadašnji ministar odbrane Selmo Cikotić je prvostepenom presudom Suda BiH osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Cikotić je proglašen krivim da je u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra odbrane BiH, prilikom planiranog rješavanja viškova naoružanja, pogodovao firmi Skaut (Scout) iz Zagreba na štetu Bosne i Hercegovine.

– Sud je našao dokazanim da je optuženi Cikotić svjesno pogodovao firmi Skaut svjesnim brisanjem elemenata ugovora i smanjivao količinu oružja za koje je bila smanjena potražnja, a povećavao količine naoružanja koje je bilo lakše prodati na tržištu, dok je cijena ostajala ista – rekao je u obrazloženju presude predsjedavajući Vijeća Mirsad Strika, piše Detektor.

Rješavanje zastarjelog naoružanja

Dodao je da na taj način rješavanje zastrajelog naoružanja ostalo da se rješava na teret BiH.

On je napomenuo da je na Ministarstvo odbrane BiH bila prešla obaveza rješavanja neperspektivnog, zastarjelog i viškova naoružanja, te da je u tom segemtnu trebalo ispuniti neizvršene obaveze iz ugovora sa Skautom koje su 2003. i 2004. postigla entitetska ministarstva odbrane.

Vijeće je utvrdilo da je Cikotić 2009. i 2010. potpisivao rješenja i anekse na ugovore, kojima su mijenjane prvobitno ugovorene stavke.

– Svaki put u korist kupca, a na štetu BiH – rekao je predsjedavajući Vijeća.

On je istakao da je u ugovorima bila klauzula koja je predviđala da se oružje kupuje u zatečenom stanju i da se ne mogu vršiti reklamacije u smislu kvaliteta. Naveo je da je u Cikotićevim aktimanavođeno da se vrše izmjene jer su prvobitno ugovorena sredstva nepovratno uništena.

– Međutim, nema dokumentacije Ministarstva odbrane da su ta sredstva uništena niti da je optuženi tražio da se to utvrdi – rekao je sudija.

Odobrio zahtjev

Da je Cikotić djelovao s umišljajem, kako je dodao, pokazuje i činjenica da je u jednom slučaju odobrio zahtjev Skauta čak i prije nego što ga je ova firma formalno podnijela.

Za Vijeće je neprihvatljiva teza odbrane da su druge službe odgovorne za nepravilnosti, a da je ministar samo potpisivao akte. Obrazovanje i karijera Cikotića, kako je naveo sudija, ukazuju da se ne radi o osobi koja ne bi pročitala akt prije nego što ga potpiše.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here