24.7 C
Banja Luka

GRKOVIĆ: BiH bez fer i poštenih izbora nema napretka

Da bismo imali demokratsko uređenje društva, moramo imati demokratske i fer izbore, kazao je u Briselu poslanik Liste za pravdu i red u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Grković.

On u izjavi BN kaže da je rekao komesaru za proširenje Olivereu Varheljiju da većina učesnika ovog foruma ne bi danas sjedila tu da smo imali fer i poštene izbore u BiH.

„To se naravno nije svidjelo nekima prisutnima. Međutim, većina se složila u neformalnim razgovorima da je to krajnja istina i da je to najveći problem BiH. Rekao sam i da se mora uraditi izmjena izbornog zakona, što se tiče bar tehničkog dijela. Moramo uvesti elektronski nadzor izbora, jer na drugačiji način nećemo imati demokratske i fer izbore”, kaže Grković.

On navodi da je govorio i o problemu odlaska mladih iz BiH:

“Sva omladina će nam otići iz BiH. U BiH imamo izreku “ako brdo neće Muhamedu hoće Muhamed brdu”, što u prevodu znači da ako EU u skorije vrijeme ne primi BiH, građani BiH će se preseliti u EU”, kazao je on i dodao da godišnje iz BiH ode oko 10 hiljada stanovnika, što znači da za 15 godina BiH biti nefunkcionalna država, jer 75 posto stanovništva će činiti penzioneri.

Grković je bio jedan od mnogobrojne delegacije BiH koja je danas boravila u Briselu.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here