Naslovna Izdvajamo Ostin i Šojgu razgovarali na inicijativu američke strane

Ostin i Šojgu razgovarali na inicijativu američke strane

0

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je telefonom sa američkim kolegom Lojdom Ostinom, razgovor je održan na inicijativu američke strane, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

„Dana 15. marta 2023. godine, na inicijativu američke strane, održan je telefonski razgovori između ministra odbrane Ruske Federacije, generala armije Sergeja Šojgua i ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojda Ostina“, ističe se u saopštenju.

Razgovarano je o incidentu sa dronom iznad Crnog mora.

Ostin je nakon razgovora sa Šojguom rekao da velike sile treba da daju primjer transparentnosti i otvorenosti za komunikaciju.

„Sjedinjene države će nastaviti da lete i djeluju gdje god to međunarodno pravo dozvoljava“, rekao je Ostin na konferenciji za novinare u sredu.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je američki dron MK-9 pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja. Ruski lovci koji su podignuti radi presretanja nisu bili u kontakti s njim, niti su upotrijebili oružje. Kako je objašnjeno, 14. marta ujutru američki dron MK-9 letio je ka ruskoj granici sa isključenim transponderima, a ruski lovci su podignuti u vazduh da bi identifikovali uljeza. Usljed naglog manevrisanja, dron je izgubio visinu i pao u vodu, prenosi Sputnjik.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube