Naslovna Svijet Oštra reakcija Rusije na sankcije Crne Gore: Žele normalizaciju odnosa, a uvode...

Oštra reakcija Rusije na sankcije Crne Gore: Žele normalizaciju odnosa, a uvode sankcije

Rusiju nije iznenadilo što su Crna Gora i Sjeverna Makedonija uvele sankcije Rusiji zbog slučaja Alekseja Navaljnog. Međutim, portparoke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova primećuje da je Podgorica krenula na ovaj korak nakon poziva na normalizaciju odnosa sa Moskvom.

„I iz Skoplja i od nedavno iz Podgorice uvjeravaju nas da su spremni da razvijaju, jačaju normalne odnose. U crnogorskom slučaju obnavljati ih nakon višegodišnjeg perioda degradacije, govore da su spremni da izgrade sve potrebne uslove, uz put pokušavajući da objasne razloge zašto su ranije morali (da vode rusofobsku politiku). Pozivaju se da moraju da prate politiku EU, pošto žele da uđu u EU. Drugim riječima, mehanički podržavaju korake u čijem donošenju nisu uzimali učešće“, izjavila je Zaharova na nedeljnom brifingu.

„Potrošački pristup i slabo manevrisanje radi rešavanja kunjunkturnih problema u korist saveza sa trećim državama potkopavaju povjerenje i sigurno ne stimulišu razvoj bilateralnih odnosa“, dodala je ona.

Sankcionisana solidarnost balkanskih zemalja, prema riječima Zaharovoj, otkriva njihovu „nedoslednost i zavisnost“. Istovremeno, kako je primijetila, Rusija je „uvijek otvorena za iskren, ravnopravan dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju međusobnih interesa“.

Podsjetimo, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je da su se brojne zemlje pridružile sankcijama Evropske unije protiv Rusije zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u okviru novog režima ograničenja za kršenje ljudskih prava. Među njima su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija.